Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rozpadne se hradecká koalice? Zelení jsou pro odchod z vedení města

Královéhradečtí Zelení jsou pro odchod z vládní koalice na místní radnici. Základní organizace v Hradci Králové o tom rozhodla v hlasování. Partnerské uskupení Změna pro Hradec o tom ale ještě nerozhodlo, o setrvání v koalici by mělo teprve hlasovat. Koalice složená z ANO, ODS a koalice Změna pro Hradec a Zelení disponuje v zastupitelstvu těsnou většinou 19 z 37 hlasů.

Hanousek přesto považuje šanci na zachování vládní koalice na radnici za velmi malou. Podle něj by mohla pokračovat jako koalice demokratických stran bez ANO. "Mám plný mandát základní organizace Hradec Králové vypovědět za Zelené koaliční smlouvu a zahájit jednání se všemi demokratickými stranami o novém složení koalice. Když budeme dělat jakýkoli krok, musíme být ale v konsensu ze Změnou pro Hradec," řekl náměstek primátora pro životní prostředí, školství a sociální věci Martin Hanousek (Zelení).

Důvodem nespokojenosti strany Zelených a Změny pro Hradec je "dlouhodobě špatná spolupráce v rámci koalice". Jejich kritika směřuje hlavně proti náměstkyni primátora pro správu majetku Věře Pourové (ANO) a náměstku primátora pro investice Jiřímu Bláhovi (ODS). "I kdyby se měnila koalice, musíme dál spolupracovat s ODS, bez ODS smysluplnou koalici složit nelze," řekl Hanousek.

Šéf Změny pro Hradec Adam Záruba je ale opatrnější, a to i přesto, že také u nich zaznívá hlasitě názor z koalice odejít. "Zatím jsme ve Změně pro Hradec žádné hlasování neměli, uvažujeme o tom," řekl dnes Záruba. Dává přednost dalšímu vyjednávání s koaličními partnery i z toho důvodu, že podle něj by po odchodu Zelených a Změny pro Hradec s největší pravděpodobností pokračovalo torzo současné koalice. "Mohlo by potom přijít vniveč vše, co se nám podařilo. Musíme zvážit všechna pro a proti," řekl Záruba.

Oblastní rada ODS kvůli krizi zplnomocnila pro jednání s koaličnímu partnery primátora Alexandra Hrabálka, předsedu klubu Martina Soukupa a Oldřicha Vlasáka. Jejich cílem bude koalici zachovat, zlepšit její fungování a mediální prezentaci. Podle Hrabálka by spor neměl být důvodem pro rozpad koalice.

"Dokud se jedná a je vůle jednat, je pořád naděje, že se koalice může udržet. Myslím, že by byla velká škoda, kdyby se rozpadla. Podle mě se jí začalo dařit, spoustu věcí se nám podařilo posunout vpřed," řekl dnes Hrabálek.

V koalici na hradecké radnici byly spory již v minulosti, například v červenci hrozil její rozpad kvůli sporu o jmenování nového vedoucího odboru životního prostředí. V červnu byla koalice ve sporu kvůli stavbě fotbalového stadionu. Změna pro Hradec a Zelení se otevřeně přidaly na stranu opozice, která odmítá uzavření údajně předražené zakázky na správce stavby stadionu.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, správa, Hradec Králové, koalice, Zelení, vedení, město, magistrát, volby, radnice, ODS, ANO 2011, Martin Hanousek, Alexandr Hrabálek, Věra Klásková, Oldřich Vlasák, Martin Soukup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozpadne se hradecká koalice? Zelení jsou pro odchod z vedení města  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.