Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V rámci cestovatelského semaforu začínají platit nová pravidla pro vstup do ČR pro Čechy i cizince

Od pondělí 9. listopadu začínají platit nová pravidla pro vstup do České republiky. Týkají se Čechů vracejících se ze zahraničí, ale také cizinců přijíždějících do Česka. Na takzvaném cestovatelském semaforu, který bude nově sladěný v rámci Evropské unie, bude většina evropských zemí červená. To znamená vysoké riziko nákazy koronavirem, a tudíž i povinnost nechat se na něj testovat.

Cestovatelský semafor, zelený je pouze Vatikán

Bez nutnosti absolvovat test po návratu z červeně označených zemí budou nadále možné cesty na maximálně 12 hodin, výjimka se vztahuje také na přeshraniční pracovníky a studenty. Česká diplomacie chce také z povinnosti testování vyjmout delší návštěvy hranicemi rozdělených rodin.

Z mimoevropských států se může do ČR bez testů nebo karantény cestovat ze Singapuru, Japonska, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Thajska a Austrálie.

Ve středně rizikových státech označených oranžově budou muset podstoupit testy jen dlouhodobí zahraniční pracovníci, nikoliv však pendleři. Od pondělí 9. listopadi do této skupiny patří Německo, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Švédsko, Finsko, Norsko, Island, Dánsko, Řecko a Kypr.

Zelenou barvou budou označeny země, které dostatečně testují a za poslední dva týdny v nich přibude na 100 tisíc obyvatel méně než 25 nových případů koronaviru a zároveň buou pozitivní méně než čtyři procenta testů. Z evropských zemí se to zatím týká jen Vatikánu.

Nadále platí vnitrostátní opatření jednotlivých zemí

Ministerstvo zahraničí kvůli epidemii koronaviru důrazně doporučuje necestovat v této době za hranice, pokud to není nutné kvůli práci či rodině.

Cestující se však také budou muset dál řídit vnitrostátními koronavirovými opatřeními zemí, do nichž se chystají. Například Bavorsko ode dneška ruší pro české občany výjimku pro cestování s negativním testem na koronavirus. Povinná bude desetidenní karanténa, po pěti dnech ji bude možné ukončit negativním testem. Výjimka bude platit pro tranzit, mezinárodní dopravu, malý příhraniční styk, návštěvy nejbližší rodiny nebo střídavou péči o dítě. U pendlerů zůstávají stejné podmínky jako dosud, tedy pravidelné testování.

Aktualizaci cestovatelského semaforu by mělo ministerstvo zdravotnictví zveřejňovat vždy v pátek, platit bude od pondělí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, COVID-19, cestování, cizinci, cestovatelský semafor, Evropská unie, Česko, Vatikán, rodina, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, pandemie covidu-19, Japonsko, Singapur, Jižní Korea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rámci cestovatelského semaforu začínají platit nová pravidla pro vstup do ČR pro Čechy i cizince  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.