Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Velkém náměstí v Hradci se provádí vrty. Výsledky průzkumu poslouží pro případný projekt podzemního parkoviště

Na začátku tohoto týdne byl na hradeckém Velkém náměstí zahájen inženýrskogeologický průzkum. Díky němu bude určena struktura a přesný rozsah podzemních vrstev v místě, kde projektanti prověřují možnost výstavby podzemního parkoviště. Umístění vrtů vytipovali zpracovatelé studie podzemního parkoviště spolu s archeology z Muzea východních Čech. Práce skončí zkraje příštího týdne, výsledky budou na konci roku.

Průzkumné vrty budou provedeny celkem tři. Dva z nich budou hluboké 25 metrů. Aktuálně se provádí vrt v blízkosti Mariánského morového sloupu, následně přejde specializovaná firma blíže k trafostanici před kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Třetí průzkumný vrt vznikne v Komenského ulici. Hluboký bude osm metrů. Měřit tedy bude stejně, jako předchozí průzkumy a rešerše.

„Jako první jsou prováděny sondy u morového sloupu. Za první dny se zde geologové dostali do hloubky přes deset metrů. Už v této fázi máme možnost podívat se na složení geologického souvrství pod náměstím a mocnost jednotlivých vrstev. Velmi zajímavé je, že složení vrstev je pod Velkým náměstím jiné, než by se očekávalo. Například vrstva jílu se nachází nad štěrkem, což by podle odborníku mělo být spíš naopak,“ říká primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek. Vyhodnocení všech tří vrtů by mělo být hotové do konce tohoto roku.

Výsledky sond poslouží jako podklad pro případné zpracování projektu podzemního parkoviště v části Velkého náměstí. „Opět chci zdůraznit, že jsme si velmi dobře vědomi toho, o jak cennou lokalitu se v případě památkové rezervace v Hradci Králové jedná. Po vyhodnocení vrtů se rozhodne o dalším postupu, který bude přijatelný pro památkáře, správce inženýrských sítí či majitele nemovitostí,“ dodává primátor Hrabálek.

V místech, kde se vrty provádí, nebudou parkovací místa nijak omezena. Práce nebudou mít ani vliv na plynulost dopravy.  

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Velké náměstí, Hradec Králové, vrt, inženýrskogeologický průzkum, podzemní parkoviště, průzkum, Muzeum východních Čech, Nanebevzetí Panny Marie, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Velkém náměstí v Hradci se provádí vrty. Výsledky průzkumu poslouží pro případný projekt podzemního parkoviště  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.