Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Použitá rouška patří do plastového pytlíku a černé popelnice. Lidé v karanténě nemají třídit vůbec

Během nouzového stavu a druhé vlny pandemie je třeba upravit zvyklosti ohledně třídění odpadů. Alespoň to tvrdí Ministerstvo životního prostředí a Magistrát města Hradec Králové. Jde o to, aby se pracovníci služeb nedostali do přímého kontaktu s použitým zdravotnickým materiálem jako jsou roušky, respirátory nebo rukavice.

Ať už je v domácnosti potvrzená nákaza či nikoli, ochranné pomůcky je třeba vyhazovat za určitých pravidel. Roušky, respirátory ale i použité rukavice bychom měli před vyhozením do koše zabalit do plastového sáčku. Jedině tak zabráníme tomu, aby se s nimi dostali pracovníci technických služeb do přímého kontaktu.

Pokud není v domácnosti potvrzená nákaza, můžeme se k odpadům chovat jako běžně. „Směsný komunální odpad odkládejte do černých kontejnerů. Nikdy však nenechávejte svázané pytle vedle nádob. Chráníte tak zdraví popelářů,“ píše Ministerstvo životního prostředí na svém webu.

V případě nákazy v domácnosti odpad netřiďte

Pokud je v domácnosti prokázané onemocnění COVID-19, odpad není dobré třídit. Veškerý odpad od osob v karanténě nebo izolaci, by měl být uložen do plastového pytle. Zavázaný a utřený dezinfekcí patří do černého kontejneru na směsný komunální odpad.

I v tomto případě je třeba nenechávat pytel vedle nádoby, tak aby na něj nemuseli pracovníci služeb zbytečně sahat.

„Více než obvykle je teď důležitá i základní poučka pro manipulaci s odpadky – řádně si umyjte ruce. A teď nejen po odnosu odpadků, ale i před ním,“ upozorňuje radnice v Hradci Králové.

Ohodnoť článek

Foto brno.cz

Štítky odpad, třídění, COVID-19, rouška, rukavice, koš, kontejner, pravidla, karanténa, materiál, dezinfekce, Magistrát města Hradec Králové, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Použitá rouška patří do plastového pytlíku a černé popelnice. Lidé v karanténě nemají třídit vůbec  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.