Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stovky policistů budou hlídat středeční protesty v Praze. Opět vypomohou i policisté z Královéhradeckého kraje

Stovky policistů budou dohlížet na demonstrace, které pořadatelé svolali na středu 28. října do centra Prahy. Protesty či recesistické akce by se měly konat na náměstí Republiky, na Staroměstském náměstí a na Klárově. Demonstranti se chtějí především vyslovit proti vládním opatřením zavedeným kvůli koronavirové epidemii. Policie zatím neočekává, že by protesty skončily násilnými střety, jako se to stalo před devíti dny, řekl mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

"Věříme v klidný průběh protestů," uvedl Daněk. Policisté budou podle něj dohlížet na veškerá shromáždění, spolupracovat budou i s městskými strážníky.  "Policisté z Královéhradeckého kraje pojedou i zítra pomoci svým kolegům do Prahy," uvedla mluvčí policie Magdaléna Vlčková. Na akce dorazí i zástupci pražského magistrátu. Na jeho webových stránkách jsou zatím nahlášeny čtyři protestní či recesistické akce. Počet jejich účastníků omezil magistrát podle vládního nařízení na stovku.

Demonstrace začne před polednem

Přes 500 lidí zatím na facebooku uvedlo, že se akce zúčastní, dalších 2400 o ni projevilo zájem.

Pět minut před polednem má začít demonstrace na náměstí Republiky nazvaná Manifestace za svobodu a pravdu odsuzující teror a manipulaci. Pořadatelé na facebooku uvedli, že vládní opatření proti epidemii covidu-19 nefungují, zato ale likvidují životy a devastují stát. Stát podle nich lidi šikanuje a straší. "Léčba by nikdy neměla mít horší následky než nemoc! Nechceme žít léta ve strachu a nejistotě! Musíme vrátit politiky do ústavních kolejí," píše se v události. 

Pochod k Hradčanskému náměstí

Na Staroměstském náměstí nahlásili pořadatelé shromáždění, které se mělo následně vydat na pochod k Hradčanskému náměstí. Průvod však magistrát kvůli omezením zrušil, ponechal pouze počáteční akci. Stejně dopadla recesistická oslava Slavíme s Milošem!, jejíž účastníci se měli později vydat stejným směrem. Omezením se nevyhnul ani protest svolaný na Klárov, který měl následně dojít před Strakovu akademii. Účastníci zde chtěli předat požadavky občanů ČR vládě premiéra Andreje Babiše (ANO).

Podle opatření z 22. října se může pokojného shromáždění účastnit maximálně 100 účastníků, a to ve skupinách po 20 lidech. Demonstranti musí zachovávat rozestupy mezi skupinami a všichni musí mít roušky.

Poslední protest v Praze, který se uskutečnil 18. října na Staroměstském náměstí, skončil násilně. Část demonstrantů se po oficiálním konci akce střetla s policií. Házeli na policisty lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie použila slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly. Po demonstraci bylo zajištěno přes 140 lidí, dva byli obviněni z trestného činu. Zranění si odnesli policisté i protestující.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Hora

Štítky policie, demonstrace, Praha, Královéhradecký kraj, protest, Staroměstské náměstí, Klárov, Náměstí Republiky, Facebook, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky policistů budou hlídat středeční protesty v Praze. Opět vypomohou i policisté z Královéhradeckého kraje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.