Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Firma Prymulovy dcery získala dotaci k výrobě dezinfekce

Firma Medimun, kterou ovládá dcera ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) Karolína, získala letos v srpnu dotaci více než 650 tisíc korun z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Peníze mají jít na nákup technologií k výrobě dezinfekce. Napsal to dnes server Euro.cz, podle kterého byla firma dosud většinou ztrátová a vykazovala minimální činnost. Karolína Prymulová i její otec se podle týdeníku k věci nevyjádřili.

Výběrová komise ministerstva průmyslu a obchodu přidělila firmě Medimun dotaci 5. srpna, tvoří podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipové polovinu plánované investice. "Díky finanční podpoře bude moci příjemce vyrábět dezinfekci, což posílí jeho konkurenceschopnost," uvedla mluvčí.

Firmu dříve vlastnila Prymulova manželka

Společnost Medimun byla založena v roce 2004, dlouhé roky ji vlastnila Prymulova manželka Ruslana. Ministrova dcera Karolína je jednatelkou od roku 2017, vyplývá z obchodního rejstříku. Čistý zisk firma vykázala až loni ve výši tisíc korun při obratu 180 tisíc korun. "Cílem projektu je vyrábět zdravotní dezinfekční prostředky využitelné v nemocnicích a dalších zdravotních zařízeních na vlastních výrobních technologiích s dostatečnou kapacitou, která splňuje poptávané množství na trhu," píše firma na svém webu. Nabízí zde také k prodeji kyselinu hyaluronovou jako doplněk stravy.

Prymulova dcera v minulosti vlastnila také firmu Biovomed, která se zabývala klinickým výzkumem pro společnosti z celého světa. Podle informací tisku kvůli napojení na Biovomed odvolal v červnu 2016 tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) Prymulu z čela Fakultní nemocnice Hradec Králové. Prymula to označil za zástupný problém, důvodem k odvolání podle něj byly názorové neshody a osobní spory s Němečkem.

Firma Medimun dotaci získala v době, kdy byl Prymula vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Ministrem zdravotnictví ho prezident Miloš Zeman jmenoval 21. září, premiér Andrej Babiš (ANO) ale v pátek navrhl Prymulovo odvolání. Reagoval tak na fotografie v deníku Blesk zachycující Prymulu, jak odchází bez roušky v noci z restaurace, která měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená. Prymula sám přitom opatření týkající se i povinného nošení roušek vyhlašoval a opakovaně žádal lidi, aby je dodržovali.

Prymula uvedl, že žádné opatření proti koronaviru neporušil, a odmítl rezignaci, ke které ho Babiš vyzval. Zeman rozhodnutí o odvolání odložil na příští týden, v úterý se setká s kandidátem na Prymulovo ministerské místo. Podle médií by jím měl být dětský hematolog a náměstek ředitele brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dezinfekce, Prymula, dcera, výroba, dotace, Roman Prymula, ministr zdravotnictví, ANO 2011, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Svatopluk Němeček, Jan Blatný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlasta Simonová

Ten Prymula si pokoj nedá. Všude samé podfuky, je prostě nepoučitelný , a taky neschopný. A taky prolhaný. Tak "plukovník" kdyby měl velet ve válce, tak ta je předem prohraná, ten absolutně není schopen vymyslet nějakou strategii, která povede k úspěchu, To ani navzdory tomu, že má tolik!!! pomocníků a podržtašek kolem sebe včetně naivního prezidenta. Ten člověk vůbec neví, co vojna je, pobyl tam rok(pokud zas neměl nějaká privilegia) po Š, a za VŠ dostal také hodnost, žánou vjenskou školu nemá. "Vojnu" přežil mezi papírama u kancelářského stolu. Je to ňouma, který skoro neumí l, tento "rázný plukovník", jak ho kterási vlezdořitka označila.

Neděle, 25. října 2020, 20:23Odpovědět

Firma Prymulovy dcery získala dotaci k výrobě dezinfekce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.