Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

O pětinu méně turistů. Památky v Královéhradeckém kraji počítají ztráty

V případě, že památky v Královéhradeckém kraji ve správě Národního památkového ústavu do konce letošního roku už neotevřou, celkový pokles návštěvnosti v meziročním srovnání bude o více než 18 procent. Na výrazný propad návštěvnosti má vliv koronavirová pandemie, která letošní sezonu výrazně zkrátila. Památky otevřely téměř s dvouměsíčním zpožděním a sezona musela být ukončena o tři týdny dříve před plánovaným termínem. Čas chtějí správci památek využít k údržbě či opravám. Méně turistů dorazilo letos v Královéhradeckém kraji na čtyři z pěti památek ve správě Národního památkového ústavu. Výjimkou byl zámek Opočno, který si meziročně polepšil o více než 10 tisíc návštěvníků.

"Nikdy nás nepostihlo to, co letos, že bychom měli tak dlouho uzavřené objekty. Prázdniny z hlediska návštěvnosti patřili ale k nejlepším," řekl ředitel památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec.

Národní památkový ústav měl letos v Královéhradeckém kraji ve správě zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Opočno, Ratibořice a hospital Kuks. Letos na ně zavítalo celkem 222.248 lidí, tedy o 50.472 méně než v roce 2019. Nejvýraznější úbytek návštěvníků zaznamenal hospital Kuks, kam přišlo 54.559 lidí, o 23.641 méně než loni. Pokles návštěvnosti zaznamenaly také zámky Hrádek u Nechanic, Náchod a Ratibořice, a to o 17.684, 9951 a o 9320 lidí.

"Zámek Opočno zaznamenal letos z hlediska návštěvnosti velký úspěch, navštívilo ho téměř 60.000 lidí a v meziročním srovnání si přilepšil o více než 10.000 návštěvníků. Naše územní památková správa není příliš založena na zahraniční klientele, potvrzuje se, že čeští návštěvníci v době, kdy bylo možné památky navštěvovat, nám zůstali věrni," řekl Kadlec.

Nejvyšší návštěvnost měly památky v červenci a v srpnu. O letních prázdninách, kromě zámku Hrádek u Nechanic, kam v srpnu přišlo o 1162 návštěvníků méně, všechy památky ve správě NPÚ v kraji zaznamenaly meziročně vyšší návštěvnost. "Nemohlo se tolik cestovat do zahraničí a léto bylo klimaticky příznivější pro návštěvu památek, nebyla ta vytrvalá dlouhá vedra," řekl Kadlec.

Podle něj současná situace nahrává tomu, aby správci památek rozšířili nabídku o komentované exteriérové prohlídkové okruhy. "Ukázalo se, že v době, kdy jsme mohli památkové objekty otevírat a byla stále povinnost nosit roušky, o prohlídky interiérů nebyl příliš zájem. Lidé spíše navštěvovali zámecké parky a podobně," řekl Kadlec.

Největší současnou investicí Národního památkového ústavu v hradeckém kraji je revitalizace zámeckého kopce v Náchodě za 169 milionů korun, která začala v létě a měla by skončit v roce 2022. Cílem projektu je zajištění svahů, obnovení cest, odvodnění kopce, obnova zanedbané zeleně a opětovné propojení zámku s centrem Náchoda. Památkáři připravují také obnovu části hospodářského dvora na zámku v Ratibořicích.

Autoři | Foto město Dvůr Králové nad Labem

Štítky ČR, památky, návštěvnost, Královéhradecký, TABULKA, Královéhradecký kraj, Národní památkový ústav, Zámek Opočno, Náchod, zámek, Ratibořice, Kuks, Hrádek u Nechanic, Sychrov, Hrádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O pětinu méně turistů. Památky v Královéhradeckém kraji počítají ztráty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.