Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Režisér Divadla Drak Jakub Vašíček získal ocenění na festivalu v bosenské Banja Luc. Bodoval se Šípkovou Růženkou

Letošní 19. ročník Mezinárodního festivalu divadla pro děti Banja Luka 2020 v Bosně a Hercegovině proběhl netradičně. Pořadatelé se museli z důvodů pandemické situace obejít bez osobní účasti pozvaných zahraničních divadelních souborů. Na festivalu se představilo dvanáct inscenací z osmi zemí. V Kategorii nejlepší režie bodoval Jakub Vašíček z Divadla Drak v Hradci Králové.

„Komplexní režie propojuje jednotlivé inscenační složky, kreativně vede loutkoherece a vystihuje téma inscenace,“ těmito slovy hodnotila odborná porota vítěznou inscenaci Divadla Drak Šímkovou Růženku. Z českých tvůrců na festivalu dále obdržel zvláštní cenu Jakub Maksimov za režii a adaptaci románu Volání divočiny od Jacka Londona a za hru Na vlčí stezce souboru Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Inscenace Šípková Růženka je určena dětem od šesti let a měla premiéru 5. září 2020 v Divadle Drak v Hradci Králové. Autorská inscenace vychází z jedné z nejstarších lidových pohádek, která přešla z ústního podaní do literatury.

Známý příběh královské dcery, kterou stihne kletba, inscenují její autoři, Jakub Vašíček a Tomáš Jarkovský, jako výpravnou „steampunkovou maňáskovou grotesku“. Až téměř westernově vyprávěný příběh o dívčině dospívání a její touze jít za naplněním svého osudu, kterému brání úzkostliví rodiče, kteří odmítají nechat svou dceru dospět.

Celý koncept inscenace dotváří se symboly pracující scénografie Kamila Bělohlávka spolu s živou hudbou Daniela Čámského. Centrálním bodem scény je multifunkční konstrukce hradní věže. Ta je pro Růženku jak útulným domovem a nedobytnou pevností, která jí chrání před vnějšími nástrahami, tak zároveň i jejím vězením.

Účast na festivalu Banja Luka 2020 byla pro Divadlo Drak v letošním roce jednou z mála příležitostí, jak prezentovat svou tvorbu v zahraniční. V roce 2020 získal Drak hned několik velmi zajímavých pozvání na evropské i světové festivaly. Bohužel kvůli pandemii COVID-19 byly všechny postupně zrušeny či přeloženy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadlo Drak Hradec Králové | Zdroj Divadlo Drak Hradec Králové

Štítky Divadlo Drak, Hradec Králové, Vaníček, Šípková Růženka, Nejlepší režie, festival, ocenění, úspěch, kultura, Banja Luc, Bosna a Hercegovina, divadlo, Jack London, divadelní soubor, Volání divočiny, Tomáš Jarkovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Režisér Divadla Drak Jakub Vašíček získal ocenění na festivalu v bosenské Banja Luc. Bodoval se Šípkovou Růženkou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.