Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2020: Hejtmanem kraje bude Martin Červíček. Koalice s Piráty, TOP 09 a KDU-ČSL je připravená

, aktualizováno 5. října 2020, 17:32

V Královéhradeckém kraji je jasno o podobě vedoucí koalice. Dnes odpoledne se na tom domluvili zástupci vítězné koalice tvořené z ODS, STAN a Východočechů. Ta bude vést kraj po boku Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenců pro Královéhradecký kraj.

Lídři jednotlivých stran podepsali dnes odpoledne dohodu o tom, že budou jednat o vytvoření stabilní koalice. Tuto dohodu podepsal Martin Červíček (ODS), Pavel Bulíček (Piráti), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Aleš Cabicar (TOP 09). „Následná jednání budou samozřejmě probíhat ohledně tvorby Rady Královehradeckého kraje, priorit a tak dále,“ napsal na svém sociálním profilu Aleš Cabicar.

Hejtmanem kraje se stane Martin Červíček

Spojením těchto tří politických subjektů nová koalice získá 27 mandátů. Hejtmanem by měl být senátor, dosavadní náměstek hejtmana pro dopravu a bývalý policejní prezident Martin Červíček.

"Shodli jsme se po několika jednáních, že máme společnou vůli a budeme jednat o vytvoření stabilní koalice pro další rozvoj Královéhradeckého kraje," řekl novinářům Martin Červíček. V radě kraje by měli mít čtyři posty zástupci vítězné koalice ODS, STAN, Východočeši, tři Piráti a po jednom radním Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj. "Dostal jsem důvěru, hejtmanem budu já," řekl Červíček.

Piráti tak odmítli nabídku hejtmanského křesla. To za ČSSD nabízel současný hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) i lídr hnutí ANO Jiří Dědeček. Hnutí ANO, které skončilo na druhém místě tak pravděpodobně i letos odejde do opozice. "Žádnou zášť vůči nikomu nemám, je to vyřešená záležitost, jdeme dál," řekl k dohodě čtyř subjektů na koalici lídr ANO Jaromír Dědeček. Řekl, že Červíčkovi gratuluje k získání hejtmanského křesla. "Doufám, že zůstaneme konstruktivní opozicí, jako jsme byli v minulém volebním období. Pokud by se tam ale děly nějaké věci, které by se nám nelíbily, tak bychom třeba konstruktivní nebyli. Ale nechci nic předjímat," řekl Dědeček.

"Snažíme se co nejvíc prosadit náš program, na základě vzájemných jednání jsme se rozhodli, že nám jsou v současnosti bližší. Budeme jednat dál o tom, jakým způsobem dosestavíme koalici, případně, na čem se dál domluvíme," řekl novinářům lídr pirátské kandidátky Pavel Bulíček (Piráti).

Vítězná koalice se skládá z ODS, STAN a Východočechů. Koalice pro Královéhradecký kraj je složena z KDU-ČSL, VPM a Nestraníků. Ve volbách toto uskupení získalo čtyři mandáty. Stejně dopadla i skupina Spojenci pro Královéhradecký kraj. Tu tvoří TOP09, HDK a LES. Piráti v krajských volbách kandidovali samostatně, získali devět křesel.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj složená z TOP 09, HDK a LES. Dva mandáty získala SPD.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky koalice, Královéhradecký, kraj, ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09, volby, 2020, smlouva, Královéhradecký kraj, Česká pirátská strana, Martin Červíček, Starostové a nezávislí, Koalice pro Královéhradecký kraj, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Hejtmanem kraje bude Martin Červíček. Koalice s Piráty, TOP 09 a KDU-ČSL je připravená  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.