Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči apelují na čištění komínů před topnou sezonou. Loni vyjížděli v kraji k téměř sedmdesáti požárům od vznícení sazí

S chladnějším počasím začnou lidé v domácnostech více topit. Ne každý má ale v pořádku komín a pak dochází ke zbytečným požárům od vznícení sazí nebo nesprávně umístěným a instalovaným topidlem. Jen za loňský rok evidují hasiči v Královéhradeckém kraji skoro sedmdesát výjezdů k požárům komína.

Hasiči proto radí nezanedbávat vyčištění a kontrolu komínů před topnou sezónou. Ta sice začíná oficiálně až 1. října, ale chladné počasí následujících dnů bude vést řadu domácností k tomu, aby si alespoň přitápěla.

Komín nebo kotel, by měl před zprovozněním po létě prohlédnout odborník. Pokud topíme uhlím nebo dřívím, je potřeba komín vyčistit během topné sezóny ještě dvakrát.

Kontrola komína

Základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu, je třikrát ročně u spotřebiče na pevná paliva, dvakrát ročně na kapalná paliva a jedenkrát ročně na paliva plynná. Lidé si mohou čištění komínů provést i sami. „Jednou do roka ale musí být provedena kontrola spalinové cesty oprávněným kominíkem,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

Co si můžete zkontrolovat sami

  • Jestli je kouřovod řádně upevněn.
  • Jestli je komín neprodyšný, bez spár a omítnutý a celistvý.
  • Jestli nejsou kamna, kotel nebo kouřovod propálený.
  • Jestli fungují uzávěry komínových dvířek.
  • Jestli je zařízení domácnosti v dostatečném odstupu od tepelného zdroje, popřípadě zda je použita tepelná a nehořlavá izolace.
  • Zda jsou funkční přívodní šňůry a zásuvky u kotle.
  • Jestli je dimenzování pojistek v případě elektrických spotřebičů dostatečné.

Co dělat, když začne v komíně hořet

Okamžitě odstraňte jakýkoliv hořlavý materiál z blízkosti komína. Zavolejte na linku 150 nebo 112. „Požár v komíně nikdy nehaste vodou, mohlo by dojít k jeho popraskání nebo i výbuchu. Do příjezdu hasičů je možné krotit plameny vhazováním písku vymetacími dvířky nebo ze střechy do komína,“ radí mluvčí.

Požáry komínů v Královéhradeckém kraji

„Problematikou komínů se zabýváme, protože ze statistiky se jedná o zajímavou skupinu požárů. Jen v minulém roce evidujeme 69 požárů komínů a 7 požárů od topidel, což tvoří 8,4 procenta požárů v našem kraji,“ dodává Götzová. Plameny napáchaly škody za čtyři miliony korun a pět lidí se při nich zranilo.

Hlavním problémem je podle hasičů to, že lidé nezajišťují pravidelné čištění a kontroly spalinových cest - komínů. Usazené saze se vznítí a dojde k vyhoření komínového tělesa. „Pokud je komín starší může dojít k jeho poškození a rozšíření požáru mimo na objekt domu a tím se škody navyšují,“ doplňuje mluvčí.

Zanedbání revize topidel může znamenat i nebezpečí otravy oxidem uhelnatým

Nebezpečná koncentrace oxidu uhelnatého začne být při překročení hranice 100ppm. Většina hlásičů oxidu uhelnatého spouští poplach již při 70-80 ppm. Hladina překračující 150-220 ppm je již životu nebezpečná.

Nebezpečí otravy oxidem uhelnatým hrozí v domácnostech, kde se využívá například karma. „Ta konkrétně při ohřevu vody spaluje kyslík, který nasává z místnosti. Z nedokonale spáleného plynu se pak uvolňuje oxid uhelnatý, který se váže do krevního barviva člověka a na kyslík už místo nezbývá,“ upozorňuje mluvčí.

Při delším pobytu v místnosti pak lidé upadají do bezvědomí, nastává zástava oběhu a smrt. Zimní počasí riziko otravy oxidem uhelnatým ještě násobí. Ze špatně odvedeného kouřovodu se mohou spaliny částečně vracet zpět do bytu. „Zvláště nebezpečné jsou nevětrané malé místnosti, jako jsou například koupelny s hořící karmou,“ varuje Götzová.
 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky komín, hasiči, požáry, kontrola, odborník, požár, saze, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči apelují na čištění komínů před topnou sezonou. Loni vyjížděli v kraji k téměř sedmdesáti požárům od vznícení sazí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.