Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Správcem Richtrových bud nad Pecí pod Sněžkou se stane Policejní prezidium

Novým správcem Richtrových bud nad Pecí pod Sněžkou se s největší pravděpodobností stane Policejní prezidium ČR. Převod majetku z ministerstva školství (MŠMT) na ministerstvo vnitra už začal a má být hotov do konce tohoto roku, vyplynulo z vyjádření MŠMT. Do definitivního dokončení převodu Richtrovy boudy formálně spravuje Národní pedagogický institut České republiky (NPI).

"Policejní prezidium ČR projednalo s MŠMT záměr budoucího využití objektu včetně nastínění možností spolupráce mezi oběma subjekty. Policejní prezidium vyjádřilo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který má realizovat změnu příslušnosti hospodaření, zájem o získání objektu do své správy," sdělil Ondřej Moravčík z tiskového oddělení policejního prezidia.

Pokud Richtrovy boudy budou na policii převedeny, naváže v souvislosti s budoucím využití areálu pro Horskou službu jednání s příslušnými úřady, sdělilo prezidium. Horská služba ČR (HS ČR), kterou zřizuje ministerstvo pro místní rozvoj, v minulosti vyjádřilo zájem o využívání bud, například jako školicí středisko.

Tzv. Richtrovky leží u frekventované turistické trasy z Pece pod Sněžkou na Výrovku, Luční boudu a další horské boudy na hřebenech Krkonoš. Richtrovy boudy ukončily provoz koncem roku 2018, před zavřením fungovala v hlavní budově také oblíbená restaurace.

"MŠMT doporučuje objekt převést Ministerstvu vnitra, respektive Policejnímu prezidiu ČR, které je připraveno s MŠMT jednat o uzavření memoranda o spolupráci," sdělila mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Richtrovy boudy jsou ve stavu, který dovoluje další provoz, řekla ČTK Lednová na dotaz, jestli veřejnost může počítat v nadcházející zimní sezoně s otevřením. "K zodpovězení otázky, kdy bude objekt opětovně otevřen, není MŠMT již kompetentní, neboť převodem na ÚZSVM pozbývá MŠMT, respektive NPI právo hospodaření s tímto majetkem," uvedla mluvčí. Převod by měl být podle ní hotov do konce letošního roku.

Richtrovy boudy sloužily před uzavřením hlavně jako školicí a rekreační středisko pro pedagogické pracovníky, pro školy v přírodě, lyžařské kurzy a výjezdní zasedání. Objekt je nyní uzavřen, správce v něm zajišťuje běžnou údržbu.

První zmínka o Richtrových boudách je z 80. let 18. století. Zpočátku šlo o letní boudy, kam horalé vyháněli stáda. Před první světovou válkou nahradila původní chalupu bouda s 50 lůžky v 18 pokojích. V roce 1938 objekt vyhořel, ale za války byl obnoven. V roce 1946 získala boudu Obchodní akademie Dr. Beneše z Prahy a v roce 1950 se stala majetkem tehdejšího Ministerstva školství, věd a umění.

Autoři | Foto FB: Richtrovy boudy

Štítky reality, rekreace, Richtrovy boudy, Krkonoše, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Policejní prezidium České republiky, Pec pod Sněžkou, Ministerstvo vnitra České republiky, Národní pedagogický institut České republiky, Úřad pro z

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správcem Richtrových bud nad Pecí pod Sněžkou se stane Policejní prezidium  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.