Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil rezignaci. Nahradí ho Roman Prymula

, aktualizováno 21. září 2020, 13:13

Adam Vojtěch dnes odstoupil z funkce ministra zdravotnictví. Svoji rezignaci už podle svých slov předal premiéru Andreji Babišovi (ANO). Tímto chce dát prostor pro nové řešení koronavirové epidemie. Na ministerstvu působil Vojtěch necelé tři roky. Premiér Babiš oznámil, že na jeho místo dosadí Romana Prymulu.

„Po důkladném zvážení aktuální situace jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví,“ touto větou zahájil dnešní tiskovou konferenci Adam Vojtěch (za ANO). Jeho rezignaci už má i premiér Andrej Babiš. 

Na ministerstvo zdravotnictví přišel s úkolem prosazení koncepčních změn, epidemie koronaviru mu je podle jeho slov neumožňuje dokončit. „Pro zdravotnictví jsem pracoval na maximum. Snažil jsem se udělat vše pro to, aby se české zdravotnictví posunulo dopředu. Práci ministra jsem vykonával srdcem,“ dodal. Opozice k odchodu ministra zdravotnictví vyzývala kvůli nezvládnutí epidemie opakovaně.

Vojtěch zůstane i nadále poslancem České republiky, bude vykonávat svůj mandát a chce se věnovat oblasti zdravotnictví.

Vojtěch zmínil, že se na ministerstvu zdravotnictví podařila řada změn. Zahájena byla elektronizace zdravotnictví, byl spuštěn lékový záznam, navýšila se kapacita lékařských fakult. Provedeny byly reformy psychiatrické péče a budovaly se sítě urgentních příjmů v nemocnicích. Podařilo se zastavit úbytek zdravotních sester v nemocnicích a navýšila se jejich kompetence, posílena byla i role praktických lékařů.

Vojtěcha nahradí Prymula 

Premiér Andrej Babiš oznámil, že novým ministrem zdravotnictví bude vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Na změně se dohodl včera s prezidentem Milošem Zemanem, který ministra jmenuje ještě dnes odpoledne. Prymulu by měl v Lánech přijmout ve 14. hodin. Do úřadu bude uveden zítra ráno v 8. hodin.

Roman Prymula, který vedl v letech 2009 - 2016 Fakultní nemocnici Hradec Králové, působil také jako náměstek ministra pro zdravotní péči. Prymula bude mít za úkol krizové řízení. Dohlédne na dodržování dosud přijatých opatření. Například na to, aby nemocnice informovaly o naplnění svých kapacit, což ne vždy dělají.

Vojtěch mluvil s Babišem o rezignaci už v pátek

Vojtěch byl druhým nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví.

Adam Vojtěch oznámil premiérovi už v pátek večer, že je definitivně rozhodnutý a chce rezignovat. „Adam Vojtěch a je slušný, poctivý a velmi pracovitý mladý muž. Byl napadán ze všech stran a podle mého názoru, že je slušný, se málo bránil. Jsem přesvědčen o tom, že to byl v historii samostatné ČR  nejlepší ministr zdravotnictví,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO)Na ministerstvu podle Babiše udělal podstatně více práce, než ministři, kteří tu byli před ním. 

Dokud bude premiérem Babiš, je úplně jedno, kdo bude za ANO ministrem zdravotnictví, komentuje rezignaci Vojtěcha Kalousek

Rezignace ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) je opozicí vítána. Naopak premiér Andrej Babiš (ANO) mu poděkoval za práci v čele ministerstva zdravotnictví. Na twitteru napsal, že odcházející ministr udělal víc než většina jeho předchůdců a...

Chápu, že toho na něj muselo být moc, řekl Babiš 

Premiér Andrej Babiš (ANO) poděkoval Adamu Vojtěchovi (za ANO) za práci v čele ministerstva zdravotnictví. Na twitteru napsal, že odcházející ministr udělal víc než většina jeho předchůdců a boj s první vlnou koronavirové epidemie zvládl podle Babiše "neuvěřitelně". Kdyby veškerou svou energii nemusel Vojtěch vynaložit na boj s koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví, soudí premiér.

"Chápu, že už toho na něj muselo být moc, že byl znechucený politikou a médii a rozhodl se odejít. Děkuju mu. Za vše. A přeju mu v životě i další kariéře jen to nejlepší," napsal Babiš. Vojtěch je podle premiéra slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk.

Na Vojtěchovu rezignaci reagovali další politici. Podle šéfa ODS Petra Fialy se v otázce pandemie covidu-19 zkompromitoval Vojtěch už v lednu, jeho dnes oznámená rezignace je tak opožděná o osm měsíců a v jeho osobě odchází premiérův oblíbenec, který toho ale ve funkci dokázal jen velmi málo. Od Babiše očekává, že nového ministra navrhne rychle, aby zabránil dalším zmatkům.

Šéf lidovců Marian Jurečka na twitteru Vojtěchovo rozhodnutí ocenil. Ministr svůj krok vysvětlil tím, že demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie, která v posledních dnech nabírá na závažnosti. „Myslím, že jeho krok byl logickým vyústěním situace posledních týdnů. Nicméně destabilizace na ministerstvu zdravotnictví je problém posledních měsíců," napsal Jurečka.

Například odchody odborníků z ministerstva a týmů pracujících na zvládání epidemie podle Jurečky dopadají i na Babiše. "Ten často do práce ministra zasahoval a takový stav není nikdy dlouhodobě udržitelný. V této krizové době je destabilizace na tak klíčovém resortu velmi špatnou zprávou," dodal. Za nutné považuje, aby nový ministr nebyl loutkou premiéra, ale odborník a manažer, který dokáže situaci řešit.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že se Vojtěch zřejmě od Babiše dozvěděl, že svou práci už nechce dělat. „Situace je vážná, ministr zdravotnictví ji nezvládal a Andrej Babiš před volbami něco udělat musel. Hlavním viníkem ale zůstává premiér, který 23. března řekl, že na sebe bere plnou politickou odpovědnost. Tu nevyvodil," uvedla na twitteru. Také podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska nese veškerou odpovědnost Babiš. „Dokud bude premiérem, je úplně jedno, kdo bude za ANO ministrem zdravotnictví,“ uvedl.

Místopředseda STAN Petr Gazdík míní, že Babiš potřeboval najít viníka. „A nějakou oběť své vlastní neschopnosti řešit koncepčně krizové situace,“ napsal na twitteru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Úřad vlády ČR

Štítky rezignace, Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví, Andrej Babiš, Roman Prymula, ANO 2011, epidemie, zdravotnictví, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pandemie covidu-19, Marian Jurečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil rezignaci. Nahradí ho Roman Prymula  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.