Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ČOI kontrolovala e-shopy v době první vlny pandemie. Ve východních Čechách našla porušení u více než 76 procent z nich

Inspektoři z České obchodní inspekce reagovali v období koronavirové pandemie na některá přijatá omezení. V období od 1. dubna do 30. června provedli 193 kontrol. Zákon byl porušen ve 150 případech. Ve východních Čechách inspektoři evidují 29 zjištění.

Jelikož byly v době první vlny pandemie mimo provoz tržnice i kamenné obchody, lidé se k nákupům přemístili na internet. Právě na obchodování přes internet se zaměřila i inspekce. Porušení zjistila v téměř 80 procentech. „Výsledky kontrol opět potvrdily, že v oblasti internetového prodeje je stále porušována platná spotřebitelská legislativa a tím i práva spotřebitelů. V důsledku výskytu koronaviru ČOI zaznamenala nárůst nových podnikatelských subjektů zabývajících se touto moderní formou obchodování,“ říká k výsledků kontrol ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

V celé republice se uskutečnilo 193 kontrol. Jen ve východních Čechách jich bylo provedeno 38. Ve 29 případech došlo k porušení zákonů. Provozovatelé e-shopů stále zapomínají informovat spotřebitele o mimosoudním řešení sporů nebo neposkytují informace, které souvisejí s reklamací zboží.

V řadě případů se dopouštějí nekalých obchodních praktik při prodeji výrobků. Často poskytují nepravdivé nebo částečně pravdivé informace, případně informace důležité pro rozhodnutí spotřebitele o koupi úplně chybí.  

Uložené pokuty

Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v tomto období 128 pokut za celkem 1 125 800 korun. Počty pokut a jejich výše zahrnují i pokuty za další porušení obecně závazných právních předpisů, která byla v rámci kontrol zjištěna.

Nejvyšší pokutu, v hodnotě 200 000 Kč, dostala pražská společnost Deal Extreme Czech. Druhou nejvyšší pokutu, v hodnotě 80 000 korun, uložila inspekce pravomocně společnosti LUKO z Červeného Kostelce. „Společnost na svých webových stránkách uváděla nepravdivé informace o materiálovém složení nabízených výrobků, jednalo se například o pánské košile s krátkým rukávem a další zjištění se týkalo materiálového složení dámské halenky, které neodpovídalo deklaraci uvedené na výrobku," řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky ČOI, kontrola, obchody, internet, Česká obchodní inspekce, pandemie, Východní Čechy, spotřebitel, Jiří Fröhlich, LUKO, s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČOI kontrolovala e-shopy v době první vlny pandemie. Ve východních Čechách našla porušení u více než 76 procent z nich  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.