Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od zítřka platí nová pravidla pro umisťování lidí do karantény

Pravidla pro umisťování lidí do karantény se od zítřejšího dne změní. Nepůjde do ní například bezpříznakový člověk, který se s nakaženým sice setkal, ale oba při tom měli roušku. Do karantény nemusí jít také lidé, kteří se s pozitivně testovaným člověkem setkali, ale v posledních devadesáti dnech nemoc prodělali.

„Shodli jsme se na tom, že v tomto případě ti lidé mají vybudovanou imunitu minimálně těch 90 dní a v takovémto případě nebudou muset být do karantény umisťováni,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

U epidemiologicky významných kontaktů, které jsou umisťováni do karantény jsou změny, které vychází z praxe. „Asymptomatický kontakt je testován první až pátý den od kontaktu, nově to bude čtvrtý až pátý den. Víme, že nemoc se projevuje až s určitým zpožděním po kontaktu s pozitivním,“ vysvětluje Vojtěch.

Za týden začne fungovat systém takzvaného sebereportování

V týdnu od 21. září by mělo být spuštěno sebereportování. Daný člověk, který je pozitivně otestován obdrží webový formulář, kde bude moci vyplnit informace o svých kontaktech, se kterými se setkal a o svém stavu. Podle Vojtěcha to bude znamenat významnou časovou sporu pro hygieniky v následném trasování. „Dnes systém funguje tak, že hygiena musí zavolat pozitivního člověka a v rámci rozhovoru po telefonu jí ten dotyčný sděluje telefonní kontakty, což logicky prodlužuje proces," říká Vojtěch. Proces trasování by tím měl zrychlit.

Evidence příjezdů z rizikových zemí

Od 21. září by měla také začít fungovat evidence příjezdů z rizikových zemí pomocí elektronických formulářů. „Chceme abychom měli přehled o lidech, kteří přijíždějí z rizikové země a o tom, že se podrobili testu do 72 hodin,“ doplňuje Vojtěch.

Samoplátců je mezi testovanými přibližně 40 procent

Podle premiéra Andreje Babiše je mezi testovanými na Covid-19 šedesát procent lidí indikovaných hygienou a asi čtyřicet procent je samoplátců. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyzval občany, aby se nechodili testovat zbytečně.

Objevují se případy, kdy lidé byli v kontaktu s pozitivně testovaným, ale hygienici je nevyhodnotili jako rizikové a na test je proto neposlali. Takoví lidé se pak většinou nechávají testovat sami a test si platí. Dalšími případy samoplátců jsou ti, kteří nechtějí čekat několik dní na to, až se jim ozve hygiena, když vědí, že se s nakaženým setkali.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky karanténa, pravidla, rouška, ČR, elektronický formulář, Adam Vojtěch, hygiena, ANO 2011, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od zítřka platí nová pravidla pro umisťování lidí do karantény  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.