Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V sanatoriu v Holicích se při muzikoterapii rozšířil koronavirus. Obdobně tomu bylo i v úpickém Beránku, kde zemřel další klient

V soukromém Sanatoriu Topas v Holicích na Pardubicku se nakazilo koronavirem 102 lidí. Mezi nakaženými jsou zaměstnanci a v převážné většině klienti. U všech je průběh onemocnění mírný. Hejtman svolal na odpoledne krizový štáb.

První nakažení byli potvrzeni už minulý týden ve čtvrtek, kdy začalo plošné testování. V průběhu víkendu číslo stouplo na 102. „Zatím nebyla u žádného z indikovaných nutná hospitalizace, průběh choroby je spíše mírný. Zařízení je poměrně izolované od veřejnosti, takže nehrozí šíření do okolí. Od 3. září tam byly už zakázány návštěvy, režim se v tomto smyslu nemění," řekl hejtman kraje Martin Netolický (ČSSD). Celé zařízení budou hasiči dezinfikovat.

Nákaza v sanatoriu se podle hejtmana rozšířila při muzikoterapii, které se klienti účastnili. „Nelze s jistotou říci, že nákazu přinesli ti, kteří muzikoterapii prováděli. Když klienti zpívali, pravděpodobně v uzavřeném prostoru, tak se nákaza rozšířila," řekl Netolický.

V Senior domě Beránek zemřel další klient

Podobně se nákaza rozšířila i v soukromém domově důchodců Beránek v Úpici na Trutnovsku. Podle hygieniků byla zdrojem nejspíš návštěva dvou muzikoterapeutů na konci srpna. Onemocnění hygienici zjistili nejdříve u nich a v dalších dnech u klientů a pracovníků domova. Postupně se nákaza rozšířila i do škol. Ve čtvrtek 10. září bylo v zařízení v Úpici 45 případů, z toho bylo 31 klientů a 14 zaměstnanců.

„Další vlna testování na Covid-19 bude v domě pro seniory Beránek probíhat zítra,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí. V souvislosti s koronavirem zemřel již druhý klient tohoto domova.

V Královéhradeckém kraji je oproti Pardubickému aktuální počet nemocných s koronavirem méně

K dnešnímu dni se počet nakažených koronavirem dostal v Královéhradeckém kraji na číslo 368. Nejvíce nemocných je na Trutnovsku (133), na Hradecku (111), na Náchodsku (68), na Jičínsku a Rychnovsku je shodně 28 nakažených.

V Pardubickém kraji je podle webu Krajské hygienické stanice Pardubického kraje aktuálně nemocných 618. Nejvíce lidí s covidem-19 je na Pardubicku ( 247). Údaje jsou ze včerejší 18. hodiny.

Hejtman Pardubického kraje svolal krizový štáb

Pardubický kraj nabídl městu Holice z krajských hmotných rezerv osobní ochranné prostředky a pomůcky. „Zařízení funguje, o klienty je postaráno," řekl Netolický. Všichni, kteří byli v kontaktu s nakaženými, museli do karantény.

Hejtman svolal na dnešní odpoledne krizový štáb kraje. Kromě aktuální situace bude jedním z témat i kapacita odběrových míst nebo zajištění ochranných pomůcek a prostředků.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com/martinnetolickyhejtman

Štítky Sanatorium Topas Holice, nakažení, muzikoterapie, kraj, Úpice, smrt, COVID-19, Holice, Pardubický kraj, krizový štáb, Martin Netolický, Královéhradecký kraj, Krajská hygienická stanice, ČSSD, okres Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sanatoriu v Holicích se při muzikoterapii rozšířil koronavirus. Obdobně tomu bylo i v úpickém Beránku, kde zemřel další klient  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.