Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česká pošta o víkendu kompletovala balíčky s rouškami pro lidi nad 60 let. Ochranné pomůcky jsou ze skladu v Opočínku

Pracovníci České pošty o víkendu plnili obálky rouškami a respirátory pro lidi starší šedesáti let. Pracovalo se non-stop na tři směny, aby se mohly krabice s obálkami průběžně rozvážet do poštovních dodejen. Z nich je budou doručovatelé roznášet do schránek, ve kterých budou nejpozději do pátku.

Ve větších městech budou obálky opatřené štítky se jménem a adresou. Na malých obcích zůstanou neoznačené. Pošta kvůli kompletaci obsadila všechny své největší třídící uzly. Balíčky chystali i zaměstnanci ve vybraných depech. „Abychom za A, byli blíže místům, kam to budeme v pondělí navážet, a za B, také jsme tím trochu eliminovali riziko, kdyby náhodou se v jednom provozu objevil někdo nakažený, abychom nemuseli všechny poslat okamžitě do karantény," vysvětlil generální ředitel České pošty Roman Knap.

Pracovníci dostali roušky v baleních po padesáti kusech, respirátory jsou v krabičkách po deseti kusech. Do každé obálky vložili pět roušek a jeden respirátor typu N95. Ten by měl funkčností odpovídat typu FFP2. Lékárnice a odborná konzultantka lékáren Benu Ivana Lánová už dříve uvedla, že životnost jednorázové roušky je 3 až 4 hodiny a respirátoru 8 až 12 hodin.

Plné obálky se budou na dodejny, kterých má Česká pošta po republice stovky, rozvážet průběžně. „Vytřídit a zkompletovat tři miliony obálek za dva dny je opravdu obrovský úkol," řekl Knap. Není proto vyloučené, že se bude kompletace dokončovat ještě v průběhu dnešního dne.

Doručovatelé budou roznášet obálky od zítřka

Od zítřejšího dne do čtvrtka budou doručovatelé roznášet obálky lidem nad 60 let do schránek na adresu trvalého bydliště podle seznamu evidence obyvatel. Zásilky by měli všichni tito lidé dostat nejpozději do pátku.

Rozvoz ochranných pomůcek vyjde stát na přibližně 15 milionů korun. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nakoupila Česká republika jeden respirátor za téměř 53 korun, roušku za více jak 8 korun. Balíček pro jednoho seniora vyjde na přibližně 94 korun.

Roušky a respirátory jsou ze zásob, které zbyly po jarní vlně onemocnění a jsou z policejního skladu v Opočínku na Pardubicku. Odtud je policisté i hasiči vyskladňovali pro distribuci minulý týden ve čtvrtek.

Ohodnoť článek

Foto twitter.com/Ceska posta; Facebook.com/Ceska posta

Štítky Česká pošta, roušky, respirátory, Opočínek, senioři, rouška, respirátor, Roman Knap, Jan Hamáček, ČSSD, BENU Česká republika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká pošta o víkendu kompletovala balíčky s rouškami pro lidi nad 60 let. Ochranné pomůcky jsou ze skladu v Opočínku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.