Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Záchranáři dnes představili aplikaci, která jim umožňuje být na místě nehody ještě před faktickým příjezdem

„Přenos obrazu z místa zásahu je pro zdravotnickou záchrannou službu rozhodně přínosem. Operátoři linky 155 Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje používají přenos obrazu při komunikaci s volajícím. Kromě toho videopřenos používáme k dokreslení a upřesnění situace na místě zásahu ve chvíli, kdy už je pacientovi první pomoc poskytnuta telefonickou instruktáží a je čas věnovat se větším detailům. Příkladem praktického využití je vizualizace zranění pacienta nebo ověření mechaniky dýchání u vážných stavů. Již nyní víme, že významným bonusem je také zobrazení situace či okolí místa zásahu, na jejichž podkladě může operátor linky 155 poradit laikům s dalšími úkony. Navíc možnost využití 5G sítě zvýší kvalitu obrazu natolik, že můžeme sledovat řadu detailů. Věříme, že technologie bude mj. také využita operátory zdravotnického operačního střediska pro přesnější instruktáž a posuzování kvality laické první pomoci.“ popsal využití tohoto moderního druhu komunikace Jiří Smetana, ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

Během dnešního představení aplikace v plném provozu mohli účastníci na vlastní oči vidět, jak aplikace funguje. V centru Světa záchranářů v Karlových Varech byla dnes nasimulována srážka motorkáře s osobním vozem.  Figurantka, která byla účastnicí nehody, volala před zraky pozvaných hostí linku 155. Z operačního střediska pak dostávala instrukce až do příjezdu záchranářů na místo nehody.

„Kromě údajů o poloze, totožnosti a stavu volajícího mohou již operátoři aktuálně ještě před příjezdem zdravotnické záchranné služby zmonitorovat prostředí, ve kterém se stala nehoda. To je v rámci Evropy přelomová novinka a já jsem hrdý, že je na tomto poli Česká republika průkopníkem. Velmi oceňuji, že díky aplikaci dochází k zásadnímu zkracování času příjezdu záchranářů na místo události. Přenos obrazu z místa zásahu je pak velkým přínosem jak pro české pacienty, tak také pro samotnou zdravotnickou záchrannou službu,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který se do Karlových Varů připojil on-line.

Novinka se začala na krajských zdravotnických záchranných službách testovat v červnu 2020 a za první tři měsíce již pomohla v desítkách případů. Videopřenos je postaven na principu maximální jednoduchosti a efektivity tak, aby byl 100% využitelný v krizové situaci, kdy je volající pod tlakem okolností. „Aplikace Záchranka doteď detailně odpovídala na základní důležité otázky – kde se volající nachází, co se mu stalo a o koho se jedná. Stále jsme ale hledali způsob, jak bychom operátory dostali na místo ještě před příjezdem zdravotnické záchranné služby, aby si mohli sami udělat obrázek o tom, jak to na místě nehody vypadá. Po více než ročním vývoji, na kterém se podíleli odborníci z přednemocniční neodkladné péče a který byl hrazen z financí generálního partnera aplikace Záchranka – Nadace Vodafone a také z dotačního příspěvku Ministerstva zdravotnictví ČR, se dílo podařilo uvést do provozu,“ dodává ředitel Aplikace Záchranka Filip Maleňák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Roman Kořínek

Štítky aplikace Záchranka, pomoc, zdravotnictví, novinka, Karlovarský kraj, zdravotnická záchranná služba, operátor, pacient, Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje, Jiří Smetana, Karlovy Vary, Adam Vojtěch, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři dnes představili aplikaci, která jim umožňuje být na místě nehody ještě před faktickým příjezdem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.