Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hradec Králové udržel svůj rozpočet v černých číslech. Současný přebytek je 102 milionu korun

Hospodaření stotisícového Hradce Králové skončilo v pololetí přebytkem 102 milionů korun. V kladných číslech byl rozpočet hlavně díky dosavadním nižším investicím. Investice dosáhly 67 milionů korun, tedy zatím pouze pěti procent z celoročního záměru ve výši 1,3 miliardy korun. Kvůli koronaviru městu výrazně klesly daňové příjmy.

Celkové příjmy Hradce Králové v pololetí dosáhly 1,1 miliardy korun a výdaje jedné miliardy korun. Zatímco výdaje byly zhruba na loňské úrovni, příjmy se městu propadly o 17 procent.

Příjmy města v pololetí negativně ovlivnila pandemie koronaviru, která se především podepsala pod nižšími daňovými příjmy. Příjmy z daní v pololetí meziročně klesly o 11 procent na 852 milionů korun, tedy o 104 milionů korun. "Snížení je způsobené propadem ekonomiky, omezováním spotřeby a zpomalením růstu mezd. Výběr daní je také ovlivněn posouváním termínů a odpouštěním záloh," uvedla náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO).

V prvním pololetí městu klesl i příjem z místních poplatků, u nichž město kvůli epidemii odložilo jejich splatnost až na červenec. "U nedaňových příjmů, například z nájemného, z finančního majetku, dividend nebo příjmů z poskytování služeb je meziroční pokles zhruba 17 milionů," uvedla Štayrová.

Ve schváleném rozpočtu město letos plánovalo investice za 393 milionů korun, které ale v upraveném rozpočtu zvedlo převodem nedokončených investice z loňského roku ve výši 794 milionů korun. Mezi hlavní investice patří stavba odlehčovací služby v Honkově ulici za 120 milionů korun, 105 milionů korun bude město investovat do škol. Na jaře radnice zahájila stavbu sportovní haly na Pouchově a začala pracovat na městském inteligentním dopravním systému.

Loňské hospodaření Hradce Králové skončilo přebytkem 385 milionů korun při příjmech 2,5 miliardy korun. Po celkovém finančním vypořádání loňského roku zbylo městu k volnému použití v letošním roce 297 milionů korun. Z nich město 150 milionů korun vložilo do programu Antivirus, který má zmírnit dopad pandemie koronaviru na občany, podnikatele, sportovní, školské, kulturní a jiné organizace města.

V celoročním plánu počítá upravený rozpočet města zatím s příjmy 2,04 miliardy korun a výdaji 3,45 miliardy. Schodek má podle plánu činit 1,4 miliardy korun. Jako v minulých letech však lze čekat, že saldo rozpočtu bude nakonec zcela jiné, protože město určitě nenaplní plánovaný objem investic.

Autoři | Foto FB: Statutární město Hradec Králové

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Hradec Králové, 1.pololetí, investice, pandemie covidu-19, Monika Štayrová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové udržel svůj rozpočet v černých číslech. Současný přebytek je 102 milionu korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.