Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Trutnovský soud povolil obnovu řízení s disidentem Pavlem Wonkou

Okresní soud v Trutnově dnes povolil obnovu řízení s disidentem Pavlem Wonkou. Týkat se mělo údajného neoprávněného vniknutí do bytu tchyně. Trutnovský soud za to Wonku v roce 1981 odsoudil. O obnovu řízení usiluje jeho bratr Jiří Wonka, který se snaží očistit bratrovo jméno řadu let.

Vrchlabský rodák Pavel Wonka je označován za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu. Ve vězení zemřel. „Jsem spokojen, očekával jsem to, je to ale pozdě, trvá to už velmi dlouho," řekl Jiří Wonka.

Podle předsedkyně senátu trutnovského soudu Veroniky Tomanové je pro obnovu řízení důvod. Vyšla totiž najevo nová skutečnost. Začátkem tohoto roku přitom okresní soud obnovu zamítl. Jiří Wonka i státní zástupce ale proti rozsudku podali stížnost. Hradecký krajský soud poté dospěl k závěru, že okresní soud dovodil nesprávný právní závěr, že obnova řízení ve věci není možná a vrátil ji do Trutnova.

„S rozhodnutím soudu jsem spokojen, tímto rozhodnutím se dává průchod spravedlnosti, věc může nově spravedlivě posouzena. Další kroky budou ty, že soud bude muset rozhodnout o té původní obžalobě z roku 1981," řekl advokát bratrů Wonkových Lubomír Müller.

V roce 1981 byl Pavel Wonka Okresním soudem v Trutnově za nezákonné vniknutí do bytu tchyně, ke kterému mělo dojít 26. května 1980, odsouzen k pětadvacetiprocentním srážkám z platu po dobu pěti měsíců. Hájil se tím, že byl v bytě hlášen, zatímco jeho tchyně řadu let ne.

Po několika letech právních bojů se Pavel Wonka domohl obnovy řízení. Tím se dostalo do fáze, kdy bylo zapotřebí opět rozhodnout o podané obžalobě. Soud v Trutnově v březnu 1988 z důvodu neúčelnosti trestní stíhání zastavil kvůli tomu, že byl Wonka byl v roce 1987 odsouzen za závažnější čin. A to za pobuřování. Tehdy byl odsouzen na 21 měsíců vězení a k ochrannému dohledu na tři roky. Bratrovi Pavla Wonka vadí, že trutnovský soud se v roce 1988 nezabýval vinou nebo nevinou v případu z roku 1980.

„A protože obžaloba nebyla tehdy věcně projednána, tak zůstala otevřená otázka, zda se Pavel Wonka 26. května 1980 dopustil trestného činu, či nikoli. Wonkův bratr Jiří proto požádal o nové projednání případu," řekl Müller.

Pavel Wonka zemřel v královéhradecké věznici 26. dubna 1988 za dosud nevyjasněných okolností v pouhých 35 letech. Soudy na začátku 90. let Wonku rehabilitovaly v souvislosti s rozsudkem z roku 1987. Ten byl podkladem pro usnesení z roku 1988.

Podle letošního usnesení krajského i trutnovského soudu je novou skutečností zrušení rozsudku Městského soudu v Praze z roku 1987, který Wonku poslal do vězení. To podle soudů zakládá podklad k obnově řízení.

Pavel Wonka byl před listopadem roku 1989 za své názory a činnost perzekvován a několikrát skončil ve vězení. Odsouzen byl za smyšlené činy.

Zpráva o Wonkově smrti vyvolala pobouření nejen u nás, ale i ve světě. Pohřeb se uskutečnil v rodném Vrchlabí za účasti přibližně 2000 lidí, včetně signatářů Charty 77, členů Jazzové sekce a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Dorazili i zástupci osmi velvyslanectví západních zemí. Za Wonkovu smrt nebyl nikdo potrestán.

Ohodnoť článek

Foto pametnaroda.cz

Štítky Pavel Wonka, Jiří Wonka, disident, oběť komunismu, Vrchlabí, Hradec Králové, okresní soud, Trutnov, tchýně, věznice, Komunistické Československo, Senát Parlamentu ČR, Krajský soud v Hradci Králové, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnovský soud povolil obnovu řízení s disidentem Pavlem Wonkou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.