Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Od konce července po Hradci Králové a okolí putuje pojízdná cykloknihovna

Pojízdná cykloknihovna se už od konce července objevuje na nejzajímavějších místech Hradce Králové a okolí. Na korbě pojízdné knihovny si čtenáři mohou půjčit knihy klasických českých autorů. Nechybí Božena Němcová, bratři Čapkové, Neruda, Hálek nebo Petr Bezruč. Pro děti veze výběr pohádek i omalovánky.

„Nápad založit pojízdnou knihovnu jsem dostala už v minulém roce, když jsem studovala život a dílo Boženy Němcové. Ta si často psala s vydavateli, aby posílali vybrané knihy tam, kde knihkupectví nemají, a zajišťovala tak spojení mezi vydavateli a čtenáři i odbyt jejích Pohádek. Minulé léto mi ale nepřálo, takže jsem s knihovnou vyjela teprve letos. Díky tomu jsem ale měla více času na přípravu a shánění knížek,“ vysvětluje provozovatelka knihovny Ilona Machová.

Knihy, které Divá bába vozí, pocházejí převážně z třídění rodinných knihoven, vyřazené kusy z knihoven veřejných nebo od fanoušků projektu. Některé nové knížky ale také věnovala některá vydavatelství, kterým se záměr líbil.

Půjčování funguje jednoduše

Zájemce se staví u pojízdné knihovny, vybere si z vozíku, co se mu líbí, a do smluvené doby zase vrátí. Knížku může ohodnotit zápisem do „pamětní knihy“. Půjčení je zdarma a čtenář může projekt podpořit zakoupením originální záložky. Místa, na kterých pojízdnou knihovnu čtenáři najdou na facebooku Divé báby.

„Doporučuji zájemcům, aby sledovali moji trasu na FB Divé báby, protože mám sice už naplánované termíny, ale počasí může hodně změnit. Předpokládám, že každý týden se podívám alespoň na jedno místo, ráda bych ale vyjela i vícekrát. Proto doufám, že mi počasí bude přát ještě v září,“ dodává Machová.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Ilona Machová

Štítky knihovna, cyklo, Hradec Králové, okolí, kultura, četba, knihy, Divá, bába, projekt, Královéhradecký, kraj, kniha, Božena Němcová, Petr Bezruč, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od konce července po Hradci Králové a okolí putuje pojízdná cykloknihovna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.