Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Srnka překvapila nepřipravenou řidičku. Strhla volant a skončila na střeše v poli

Pravděpodobně hned několik faktorů může za včerejší nehodu na Jičínsku v obci Bašnice. Dvaadvacetiletá řidička Peugeotu skončila v poli vedle silnice převrácená na střeše. Podle policie za to pravděpodobně může nepřiměřená rychlost na mokré silnici. Řidička tvrdí, že jí přes cestu přeběhla srnka.

„Při průjezdu pravotočivou zatáčkou zřejmě nepřizpůsobila na mokré vozovce rychlost své jízdy. Navíc ji údajně měla před vozidlem přeběhnout srna. Řidička se měla leknout a sešlápnout brzdu,“ vysvětluje mluvčí policie Aleš Brendl. V tu chvíli dostala řidička na mokré silnici smyk, sjela do pole a převrátila se na střechu.

K samotnému střetu se zvěří nedošlo, řidička však utrpěla lehké zranění. Požití alkoholu vyloučila dechová zkouška, kterou policie provedla přímo na místě. „Hasiči poskytli první předlékařskou péči, poté byla předána do péče ZZS. Jednotka převrátila vozidlo zpět na kola, zabezpečila jej a předala místo zásahu policistům,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Celková škoda je dle předběžných odhadů vyčíslena na částku přesahující 20 tisíc korun.

Strhnout volant může stát řidiče život

Tato nehoda je přesným příkladem toho, jak se v takové situaci nemají řidiči chovat. Pokud vběhne zvíře přímo před auto, v žádném případě se mu není dobré vyhýbat. Správným postupem je pouze pevně chytnout volat a šlápnout na brzdu.

„Pokud se budete snažit zvířeti vyhnout, může to dopadnout mnohem hůř. Auto se může dostat do smyku, vyjet ze silnice a vrazit do nějaké horší překážky, než je zvíře. Například do stromu. Jakýkoliv jiný, než čelní náraz je mnohem nebezpečnější,“ dodává mluvčí policie.

Srážek se zvěří v kraji přibývá

Jen od začátku letošního roku k dnešnímu dni jičínští dopravní policisté evidují již 152 případů. V loňském roce se za stejné období jednalo celkem o 142 případů.

Kde hrozí největší riziko srážky nejde s jistotou říct. Všeobecně se tvrdí, že největší pravděpodobnost je ráno a vpodvečer. V těchto denních dobách jsou zvířata daleko aktivnější. Velice často je také oslní světlo projíždějícího auta. Například kanci se tak leknou a zůstanou stát uprostřed silnice.

„Pokud si zvířete všimnete včas, je dobré ztlumit světla a ono uteče, ale většinou bývá na takový manévr příliš pozdě,“ dodává Brendl.

Co se týče ročního období, tak statisticky nejnebezpečnějšími měsíci jsou říjen a duben. Na podzim je to kvůli zvýšené migraci zvěře a na jaře dochází k nehodám zvláště kvůli změně času. Nebezpečné jsou i zimní měsíce, kdy je krátký den a tím pádem málo světla a zvířata si také s oblibou pochutnávají na posypové soli.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, srna, zvěř, doprava, Jičínsko, policie, hasiči, foto, prevence, video, silnice, střecha, Peugeot, okres Jičín, Bašnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Srnka překvapila nepřipravenou řidičku. Strhla volant a skončila na střeše v poli  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.