Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Východní Čechy zasáhne dnes a zítra vydatný déšť. Na silnicích pozor na aquaplaning

V celých východních Čechách platí výstraha před vydatným deštěm. Ten nás má po horkých a suchých dnech provázet až do zítřejší 14. hodiny. S deštěm dorazí i ochlazení. Dnes naměříme pouhých 17 stupňů, zítra při trvalejším dešti 16 stupňů Celsia. Od středy bude opět slunečno a teploty se poženou ke třicítce.

Meteorologové očekávají vydatný déšť s úhrnem přes 30 mm/6h nebo celkovým úhrnem 50 - 70 mm. Pozor by si měli dávat obzvláště řidiči na silnicích. Hrozí i snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Ten je jednou z častých příčin nehod při prudkém dešti nebo stojící vodě na silnici. Pokud s autem vjedete ve vysoké rychlosti do vody, stává se neovladatelným a dá se přirovnat k jízdě na ledě.  

Při aquaplaningu dochází ke ztrátě přilnavosti pneumatiky k vozovce vlivem vody, která se dostala mezi pneumatiku a vozovku. Pneumatika se tedy nedotýká silnice, ale vodního klínu, který se vlivem špatného odvádění vody vytvořil.

 „Tím dochází k neovladatelnosti vozidla, která může vyústit ve vážnou nehodu. Aquaplaningu zabraňuje především správná hloubka drážek dezénu pneumatiky. Minimální hodnota drážek u letní pneumatiky je zákonem stanovena na 1,6 mm pro osobní automobily. Nicméně i tato hodnota je velmi nízká a v praxi k aquaplaningu může dojít, říká policejní mluvčí Eliška Majerová.

Za deště je potřeba snížit rychlost jízdy autem a jet velice opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. ,,Když už aquaplaning nastane je marné točit volantem jakýmkoli směrem či šlápnout na brzdu nebo plynový pedál. Zbývá pouze držet volant v přímém směru, sundat nohu z plynu a sešlápnout pedál spojky. Poté počkat, až auto zpomalí a dosedne zpátky na zem. To se projeví ránou do volantu,“ doplňuje mluvčí.

Pršet má až do zítřejšího dne, poté se obloha začne projasňovat a teploty se budou zvyšovat. Od čtvrtka očekáváme v Královéhradeckém kraji 27 stupňů, o víkendu až 30 stupňů Celsia.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky meteorologové, výstraha, déšť, aquaplaning, Východní Čechy, Královéhradecký kraj, silnice, pneumatika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Východní Čechy zasáhne dnes a zítra vydatný déšť. Na silnicích pozor na aquaplaning  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.