Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Přestavba Gayerových kasáren v Hradci Králové zatím vyšla na 100 milionů korun

Přestavba Gayerových kasáren v centru Hradce Králové na moderní muzejní depozitář má být hotova v polovině roku 2021. Stavební práce zatím vyšly na více než 100 milionů korun z celkových asi 250 milionů korun s DPH. Většinu nákladů pokryje evropská dotace z IROP. V bývalých kasárnách jsou odborná pracoviště Muzea východních Čech a depozitáře, po dobu prací jsou v provizorních prostorech.

"Stavební práce probíhají podle harmonogramu," uvedla mluvčí hejtmanství Sylvie Adamcová. Zřizovatelem muzea je Královéhradecký kraj, který je také investorem stavby. Práce začaly loni na podzim.

Stavbaři v červenci dokončili opravu střešní konstrukce, nyní na hlavní budově pracují na fasádě a výměně oken. "Západní strana budovy má okna i fasádu hotovou a práce se přesouvají na další části budovy," řekla Adamcová.

V interiéru budovy se dělají například rozvody sítí, výtahy, v dokončených částech vnitřní omítky.

Přestavba zahrnuje i výstavbu nového objektu, kde bude badatelské zázemí. S historickou budovou bude propojen skleněnou chodbou, která vzniká nad pozůstatky hradby - bastionu, které se podařilo objevit. Část bastionu budou moci návštěvníci vidět prosklenou podlahou.

"U přístavby bylo s ohledem na původní nález bastionu provedeno založení přístavby na pilotech a aktuálně je již dokončen celý železobetonový monolit přístavby," řekla Adamcová.

Přestavba čeká také nedaleké Vrbenského kasárny, které tvoří s Gayerovými kasárnami a dalšími objekty jeden areál. V dosud nevyužívaném objektu Vrbenského kasáren, který stále patří městu Hradec Králové, i když už byla uzavřena dohoda o převedení do vlastnictví kraje, má být vystavena přírodovědecká sbírka muzea i krajská archeologická expozice. Ve Vrbenského kasárnách má vzniknout také infocentrum nebo kavárna.

"Plánovaný převod řeší smlouvy o smlouvách budoucích darovacích a nájemní smlouva mezi krajem a městem. Kraj má vydané pravomocné územní rozhodnutí, zpracovanou dokumentaci pro stavební povolení a probíhá inženýrská činnost pro získání stavebního povolení," řekl Dan Lechmann z kanceláře hejtmana.

Kraj celkovou investici na opravu Vrbenského kasáren, vybudování expozice a vybavení odhaduje na 550 milionů korun. "Záměr připravujeme k žádosti o dotaci v připravovaném programovém období 2021+. Hodnota investice bude přesnější v dalších stupních projektování," dodal Lechmann.

Cílem města a kraje je vytvořit v areálu muzejní kampus s navazujícími prostory pro konání různých akcí.

Autoři | Foto mmhk.cz

Štítky ČR, stavby, správa, muzea, Hradec Králové, Muzeum východních Čech, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba Gayerových kasáren v Hradci Králové zatím vyšla na 100 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.