Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nové Město nad Metují podporuje koupi místního zámku státem

Nové Město nad Metují na Náchodsku podporuje koupi místního soukromého zámku státem. Vyplývá to z dopisu, který včera poslal novoměstský starosta Petr Hable (Volba pro Nové Město) předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) a členům vlády. Zámek nabízejí ke koupi potomci šlechtického rodu Bartoňů z Dobenína. Babiš v červnu zámek navštívil a vyjádřil se, že by stát měl zámek koupit. Stát má na zámek, který je národní kulturní památkou, předkupní právo.

Případný nový vlastník zámku bude mít podle starosty ve městě i v regionu zásadní vliv na oblast zachování kulturního dědictví, na cestovní ruch a na celkové jméno a vizitku Nového Města nad Metují. "Vámi přednesený směr vývoje, tj. případný odkup státem, tedy všichni vítáme," napsal starosta premiérovi. Současně mu nabídl spolupráci města při jednáních o koupi zámku. Zprávu o tom, že stát bude zvažovat koupi zámku, Novoměstští podle starosty přijali s velkým ulehčením.

"Je to unikátní, bylo by dobré, kdyby zámek zůstal v rukách státu," řekl premiér Andrej Babiš 22. června při návštěvě zámku. Současným majitelem zámku je Joseph Michael Barton Dobenin, k prodeji ho vedou osobní důvody, řekl novinářům. Podle něj bude nejlepší pro zámek, když bude v rukou státu.

Ministerstvo kultury se následně vyjádřilo, že případná koupě zámku v Novém Městě nad Metují nyní nepatří mezi priority ministerstva. Mluvčí úřadu uvedla, že ministerstvo může těžko uvažovat o koupi zámku za 300 milionů korun, když mu aktuálně chybí v rozpočtu více než miliarda korun.

Zámek v Novém Městě ročně navštíví okolo 22.000 lidí. Zahrada má ještě vyšší návštěvnost. Bartoňové z Dobenína jsou jedním z nejmladších šlechtických rodů.

Zámek je výjimečný především přestavbou z první poloviny 20. století, o níž vypovídají interiéry, které nesou stopy známých umělců té doby. Národní památkový ústav proto podle své ředitelky Nadi Goryczkové doporučil ministerstvu kultury, aby zámek přešel do rukou státu.

Po roce 1948 přišli Bartoňové o veškerý majetek a Václav Bartoň s manželkou a dvěma syny Václavem a Josefem emigroval, rodina nakonec našla azyl v Kanadě. V roce 1992 získal v restituci zámek zpět mladší syn Václava Josef. V roce 2013 předal rodinný majetek, tedy i zámek, svému synovi Josephu Michaelu Bartonovi Dobeninovi.

Autoři | Foto zameknm.cz

Štítky ČR, reality, památky, správa, zámky, Nové Město n.Met., zámek, Nové Město nad Metují, Andrej Babiš, ANO 2011, okres Náchod, Naděžda Goryczková, Národní památkový ústav, Kanada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové Město nad Metují podporuje koupi místního zámku státem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.