Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VAROVÁNÍ: Na východě Čech hrozí odpoledne záplavy

Kvůli zvýšenému odtoku vody platí dnes odpoledne výstraha před povodněmi hlavně ve východní části Čech. V Pardubickém kraji je riziko záplav extrémní, Loučná v Dašicích by měla dosáhnout třetího stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. Výstraha s nižším stupněm nebezpečí platí i pro část Královéhradeckého kraje, středních Čech a riziko přetrvává i v Olomouckém kraji, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Pardubickém kraji platí výstraha s extrémním stupněm nebezpečí od 08:30 do 11:30. Voda může zaplavit níže položené obytné oblasti, některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Kvůli podmáčené půdě je riziko pádu stromů. Lidé by měli omezit pohyb v rizikových oblastech, nekoupat se a nesjíždět řeky na lodích.

Vysoký stupeň nebezpečí platí na Kostelecku a Chrudimsku. Na Orlici, Tiché Orlici, Novohradce a Chrudimce je nyní druhý povodňový stupeň, přičemž Orlice v Týništi a Novohradka v Úhřeticích jsou na hranici druhého a třetího stupně. "Kulminaci očekáváme kolem poledne. Loučná v Dašicích je na prvním stupni, očekáváme dosažení druhého stupně a kulminaci v noci," uvedli meteorologové.

Na dalších místech platí nízký stupeň nebezpečí. "V důsledku dotoku z horních částí povodí očekáváme vzestup hladiny středního Labe, kulminaci očekáváme těsně nad úrovní prvního stupně povodňové aktivity," uvedl ČHMÚ. Výstraha proto platí například na Kolínsku, Brandýsku nebo Nymbursku. Na první stupeň by mělo ještě vystoupat také Labe v Přelouči nebo Morava v Olomouci - Nových Sadech.

Řeky se rozvodnily už po pondělním vydatném dešti, zejména ve východní části České republiky. V noci na úterý platil na několika místech třetí povodňový stupeň, v úterý dopoledne ale hladiny opadly.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky povodně, varování, Královéhradecký, Pardubický, kraj ČHMU, meteorologové, ČR, počasí, povodeň, Česko, Pardubický kraj, Český hydrometeorologický ústav, Dašice, Loučná, Středočeský kraj, Královéhradecký kraj, Olomoucký kraj, Orlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VAROVÁNÍ: Na východě Čech hrozí odpoledne záplavy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.