Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kněžná v Rychnově nad Kněžnou stoupla po deštích na druhý povodňový stupeň

, aktualizováno 29. června 2020, 15:48

Hladina řeky Kněžná v Rychnově nad Kněžnou po silných nočních deštích vystoupala dopoledne na druhý povodňový stupeň. První povodňový stupeň dnes po 13:00 platil v Královéhradeckém kraji na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří a v Kostelci nad Orlicí a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Na druhém stupni povodňové aktivity je aktuálně Divoká Orlice v Divokém Záhoří. Na prvním stupni je například Dědina u Chábor a Orlice u Týniště nad Orlicí.

Hasiči v kraji od rána kvůli počasí zasahovali u asi 30 událostí, především na Rychnovsku. "Nejčastěji šlo o čerpání vody ze sklepů, odstranění spadlých stromů, monitoring vodních toků nebo rozvoz pytlů s pískem," řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Vodu hasiči čerpali ze sklepů či garáží v Černíkovicích, Vamberku, Rychnově nad Kněžnou - Lipovce, Dlouhé Vsi, Rovni, Česticích, Lupenici, Kvasinách, Doudlebech nad Orlicí.

Dispečink Povodí Labe dnes ráno uvedl, že kvůli pokračujícímu dešti se dnes čekají vzestupy na řekách v povodí horního Labe a Orlice. V noci v regionu napršelo do 45 až 50 litrů vody na metr čtvereční. Přes den by mohlo napršet dalších 20 až 30 litrů vody na metr čtvereční, ojediněle i více. Například v Častolovicích na Rychnovsku za posledních 24 hodin napršelo přes 60 litrů vody na metr čtvereční. Po minulých deštích je území nasycené vodou.

Kněžná v Rychnově nad Kněžnou hranici prvního povodňového stupně ve výši 100 centimetrů překročila dnes v 06:00, v 10:00 překonala hranici druhého stupně. Po 13:00 byla na úrovni 151 centimetrů, což byla hodnota průtoku pro dvouletou vodu. 

V části Pardubického kraje hrozí extrémní nebezpečí záplav

V Pardubickém kraji je situace kolem 15:00 kritičtější. Na třetím povodňovém stupni je řeka Novohradka u Luže. Dvojka následně platí pro Loučnou u Cerekvice nad Loučnou.

V okresech Chrudim, Pardubice a Moravská Třebová hrozí v nadcházejících hodinách extrémní nebezpečí záplav. Důvodem je dosažení nejvyššího, třetího povodňového stupně v povodí Novohradky, Dolní Chrudimky a na Jevíčce. Vzhledem ke spadlým i očekávaným srážkám se zvednou i hladiny řek, které odvodňují Jeseníky a Orlické hory. Dosáhnout mohou až na druhý povodňový stupeň, na menších může být krátkodobě překročena i hranice stavu ohrožení. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění na nejvyšší nebezpečí povodní platí pro Chrudimsko a Pardubicko do úterního poledne, v okrese Moravská Třebová do dnešního odpoledne. Podle meteorologů voda může zatopit níže položená místa a silnice, v podmáčených oblastech hrozí také pády stromů.

Z břehů se může vlivem deště vylévat do úterního poledne také voda z řek na severu Královéhradeckého, Moravskoslezského a Olomouckého kraje a na jihu Pardubického kraje a východě Vysočiny.

Kvůli doznávajícím srážkám se na první, případně druhý povodňový stupeň dostanou i řeky odvodňující východ Šumavy a Novohradské hory, uvedli meteorologové. Ve východní části Česka má podle nich vydatně pršet do dnešního odpoledne, později odpoledne by měl déšť od západu ustávat.

Autoři | Foto Jaroslav Demčák

Štítky ČR, počasí, záplavy, hasiči, Královéhradecký kraj, povodně, Rychnovsko, Rychnov nad Kněžnou, voda, varování, povodí, Labe, Orlice, Kněžná, Divoká Orlice, Kostelec nad Orlicí, Týniště nad Orlicí, Orlické Záhoří, Čermná nad Orlicí, Tichá Orlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kněžná v Rychnově nad Kněžnou stoupla po deštích na druhý povodňový stupeň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.