Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve Vratislavicích u Liberce hoří sladovna pivovaru, dva hasiči se zranili

Ve Vratislavicích nad Nisou na okraji Liberce hoří od dnešního brzkého rána Pivovar Konrad. Oheň se dál nešíří, hasiči ale na místě stále dohašují. Požár je většího rozsahu, oheň zasáhl vnitřek budovy i střešní konstrukci. Střechu museli hasiči rozebrat. Vyhlášen byl druhý stupeň poplachu, řekla mluvčí libereckých hasičů Lucie Hložková. Při zásahu se zranili dva hasiči, jeden propadl střechou a poranil si záda.

"Utrpěl lehké zranění, byl při vědomí, s posádkou komunikoval. A byl převezen na traumatologii do liberecké nemocnice k dalšímu vyšetření," řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Druhý hasič má poraněné zápěstí. "Ošetřili si ho primárně jeho kolegové a do nemocnice převezli sami," dodal Georgiev.

Vratislavický pivovar je jedním z mála českých pivovarů, který si sám vyrábí slad. Hořet začalo před 04:00 v historické budově sladovny postavené na konci 19. století. Hasiči zasahovali uvnitř budovy i zvenčí. "V jednu chvíli se oheň dostal zpod střešní konstrukce na střechu, ale protože venku prší, tak se nerozšířil dál," uvedla mluvčí ibereckých hasičů Lucie Hložková.

Hasiči na místo poslali deset jednotek a 15 kusů techniky. Oheň se podařilo lokalizovat před 6:00. "Kvůli odvětrání prostor objektu a vysoké teplotě pod střechou musely jednotky rozebrat střešní konstrukci, aby dohasily ohniska požáru," řekla Hložková. Příčinu vzniku ohně bude teprve zjišťovat vyšetřovací tým, vyšetřovatel hasičů už je podle ní na místě.

Oheň výrobu nezasáhl

Pivovar ve sladovně přišel o část sladu, sklady, sklepy a další části výroby ale oheň nezasáhl. Ředitel pivovaru Petr Hostaš České televizi řekl, že požár výrobu neohrozí. "Naštěstí máme ještě sila, která jsou mimo rozsah tohoto požáru," uvedl Hostaš. Škody budou ale podle něj milionové. "Musí se to celé vyklidit a asanovat," dodal. Příčinou podle něj může být technická závada na elektroinstalaci, v budově v tu dobu nikdo nebyl.

Historie pivovaru

Pivovar Konrad se dříve jmenoval Pivovar Vratislavice. Byl slavnostně otevřen v lednu 1874. Ještě v 90. letech 20. století zaměstnával 400 lidí a ročně vyrobil půl milionu hektolitrů piva. Dnes má 50 pracovníků a v roce 2018 uvařil zhruba 140.000 hektolitrů piva.

V roce 1997 se Pivovar Vratislavice stal součástí společnosti Pražské pivovary a o rok později výroba ve Vratislavicích skončila. Tradiční pivo Vratislav se od té doby vaří v Praze. Když v roce 1999 areál pivovaru koupila společnost HOLS a o rok později obnovila výrobu, musela vytvořit novou značku. Pivo pojmenovala po nástupci knížete Vratislava - Konrad. Do obnovy a modernizace areálu investoval vlastník desítky milionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Libereckého kraje

Štítky pivovar, Konrád, hasiči, hoří, Vratislavice nad Nisou, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, slad, Liberec, střecha, Krajská nemocnice Liberec, Česká televize, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vratislavicích u Liberce hoří sladovna pivovaru, dva hasiči se zranili  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.