Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji se šíření COVID-19 zatím úplně nezastavilo. Za poslední týden je deset nových případů

V Královéhradeckém kraji se šíření koronaviru ještě nepodařilo zcela zastavit. Nárůst je sice mírný, i tak se ale za poslední týden potvrdilo deset případů nákazy. 90% pacientů se z nemoci uzdravilo, jeden je stále ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. I tak nás ve středu čeká další vlna rozvolňování.

Podle hygieniků se většinou jedná o rozšíření nákazy v rodině. „Naštěstí většina nakažených nemá vážnější zdravotní obtíže, případně nemá žádné příznaky. Nicméně preventivní karanténní opatření mohou výrazně zkomplikovat činnost firem a dalších institucí, ale také dovolenkových plánů," uvedl ředitel krajské hygienické stanice Ivan Kučera.

I přes to, že se šíření koronaviru v Královéhradeckém kraji nepodařilo zcela zastavit, patří mezi regiony s nejnižším výskytem nemoci. Celkově se v kraji vyléčilo 191 pacientů, nemocných je tak aktuálně 19. Jeden z nich stále leží ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, jeho stav však není vážný.

"Nastává doba dovolených, cestování a stýkání se s lidmi z jiných krajů či zemí. To je nutné považovat za určité riziko nákazy. Proto je důležité po návratu z cest zůstat alespoň několik dnů v určité přiměřené dobrovolné izolaci," uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD)

Ve středu sundáme roušky v obchoďácích i autobusech

Ve středu čeká Českou republiku další vlna rozvolňování. V Královéhradeckém kraji tak nebudou potřeba roušky například v obchodních centrech, benzínových pumpách nebo autobusech. „Samozřejmě ponecháváme na zvážení každého cestujícího, zda bude i nadále ve vozech MHD vhodné ochranné prostředky pro zakrytí nosu a úst i nadále využívat,“ píše Dopravní podnik Hradec Králové na svém webu.

Roušky budou od 1. července povinné například v nemocnicích. Nějaký čas budou muset počkat i například obyvatelé Moravskoslezského kraje a Prahy. Zde bude kvůli většímu počtu nakažených nařízení ohledně roušek stále v platnosti.

Další vlna rozvolnění se bude týkat i restaurací. Nařízená otvírací doba do 23:00 už nebude platit, bude tak jen na dané provozovně, zda nechá otevřené déle. Tuto možnost vítají především provozovatelé diskoték a hudebních klubů.

Pokud bude epidemiologická situace i nadále příznivá, budou se moct v září pořádat akce pro deset tisíc lidí. Organizátoři však budou muset návštěvníky rozdělit do menších skupin pro tisícovkách. Jednotlivé sektory pak budou muset mít vlastní vchody nebo sociální zařízení.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, COVID-19, rouška, vláda, uvolnění, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, nemoc, šíření, rozvolnění, 1. červenec, MHD, infekční onemocnění, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Krajská hygienická stanice, Jiří Štěpán, ČSSD, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji se šíření COVID-19 zatím úplně nezastavilo. Za poslední týden je deset nových případů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.