Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oprava Benešovky v Hradci má vyjít na miliardu, začít by mohla za tři roky

Chátrající Benešova třída v Hradci Králové by se mohla konečně dočkat oprav. Rekonstrukce na největším panelovém sídlišti ve městě bude ale nákladná, odhad je na jedné miliardě korun. Hradec ji chce zaplatit z úvěru, na část rekonstrukce se bude snažit získat dotace z fondů Evropské unie a norských fondů.

Rekonstrukce Benešovy třídy patří mezi hlavní priority hradecké koalice, která je složená z ANO, ODS a Změny pro Hradec. Bulvár bývalé Marxovy třídy, vznikl uprostřed sídliště Moravské Předměstí. Vybudován byl v 70. a 80. letech minulého století. V panelácích, které na bulváru jsou, žije přibližně 10. 000 lidí.

Radnice opravila v letech 2012 až 2014 prostřední třetinu třídy za téměř 150 milionů korun. Zbývající části, především kovové rampy s chodníky a střešními konstrukcemi, se dál rozpadají. Panelové domy městu nepatří a jejich soukromí majitelé je proto postupně opravují.

Opravy zbylých dvou třetin třídy radnice rozdělila do čtyř etap. Město požádalo začátkem května stavební úřad o vydání územního rozhodnutí pro rekonstrukci třídy. „Stále je před zahájením samotné stavby spousta práce, ale nyní jsme postoupili o další významný krok dopředu. Podařilo se nám zajistit 75 procent souhlasů vlastníků dotčených pozemků, což by pro zahájení oprav mělo stačit," uvedl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

Jestli vše půjde tak, jak má, město by podle něj mohlo mít vydané územní rozhodnutí do konce tohoto roku. „Poté bude zpracována projektová dokumentace pro stavební řízení a podána žádost o stavební povolení. Po vydání stavebního povolení projektant zpracuje zadávací a prováděcí dokumentaci, na základě které proběhne výběrové řízení na zhotovitele," uvedl Bláha. Samotná přestavba ulice by pak mohla začít v roce 2024.

Finančně nejnáročnější bude rekonstrukce podzemní části Benešovy třídy s výstavbou podzemních garáží. Ta by mohla spolykat až 75 procent odhadovaných nákladů. „Dotace bychom chtěli získat na rekonstrukci veřejných prostorů na povrchu," řekla náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO). Podle ní je město připraveno pomoci s poradenstvím i majitelům paneláků s jejich opravami.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Benešova třída, Hradec Králové, oprava, magistrát, chátrá, rekonstrukce, panelový dům, Evropská unie, ODS, ANO 2011, Jiří Bláha, Moravské Předměstí, Monika Štayrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava Benešovky v Hradci má vyjít na miliardu, začít by mohla za tři roky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.