Počasí dnes31 °C, zítra31 °C
Úterý 9. července 2024  |  Svátek má Drahoslava
Bez reklam

Do Pardubic dorazil vlak s ochrannými pomůckami z Číny, dnes se rozvezou do skladu v Opočínku

Na pardubické vlakové nádraží včera dorazil první ze tří nákladních vlaků z Číny. Je v něm náklad ochranných pomůcek. Dorazily miliony roušek, respirátorů, rukavic a ochranných obleků, které se ráno odvezou do Opočínku. Další dva vlaky přijedou v příštích týdnech.

Dnes ráno začne najatá firma kontejnery převážet z Pardubic do policejního skladu v Opočínku, který je vzdálený deset kilometrů. Tady si náklad policisté společně s hasiči převezmou a roztřídí. Do skladu v Opočínku mířily v minulých měsících i ochranné pomůcky, které se do České republiky dovážely z Číny letecky.

Ve 44 plechových kontejnerech je 13,97 milionu roušek, 2,5 milionu respirátorů, 9,5 milionu kusů rukavic a přes půl milionu ochranných obleků.

Ministerstvo vnitra v rámci centrálních nákupů koupilo podle jeho šéfa Jana Hamáčka (ČSSD), 137 milionů roušek, 19 milionů respirátorů FFP2, 200.000 respirátorů FFP3, 60 milionů ochranných rukavic, dva miliony ochranných obleků a plášťů, 550.000 ochranných štítů a 1,2 milionů testů a výtěrových sad. To vše vyjde na 4,6 miliardy korun.

Subjekty si teď budou muset ochranné pomůcky zajišťovat samy. Stát nakoupí jen pohotovostní zásoby. Za nákup má odpovídat Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

První dodávku pro správu zajistí ministerstvo vnitra. Vypsalo celkem sedm rámcových dohod na dodání ochranných pomůcek za 1,4 miliardy korun. Správa vypsala tři vlastní zakázky za přibližně 160 milionů korun bez DPH.

Česko mělo od začátku krize roušek nedostatek

V Česku byl nedostatek roušek a dalších ochranných pomůcek od začátku koronavirové krize. Postupně se situace zlepšovala. Ministerstvo vnitra zajistilo od 20. března dodávky z Číny. Ochranné pomůcky byly letecky dopravovány několikrát týdně. Řada z nich přistála i na letišti v Pardubicích. Celkem bylo v letadlech přepraveno přes 2000 tun materiálu. Pomůcky, které nebyly přepraveny letadly, dovezou do republiky tři vlaky.

Česko je podle Hamáčkova vyjádření na druhou vlnu epidemie připraveno lépe, pokud jde o ochranné prostředky. Potřeba je zmapovat i domácí výrobní kapacity. Vláda byla během krize kritizována za to, že se při nákupech pomůcek neobracela na české výrobce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto facebook.com /mestoperniku

Štítky Pardubice, vlak, ochranné pomůcky, Čína, koronavir, ochranná pomůcka, Opočínek, respirátor, Česko, oblečení, Ministerstvo vnitra České republiky, Jan Hamáček, Správa státních hmotných rezerv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Pardubic dorazil vlak s ochrannými pomůckami z Číny, dnes se rozvezou do skladu v Opočínku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.