Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fakultní nemocnice v Hradci rozdala zaměstnancům podílejícím se na péči pacientů s koronavirem mimořádné odměny

Zaměstnanci hradecké Fakultní nemocnice, kteří přímo pečovali o pacienty s pozitivními testy na koronavirus, dostali na konci května mimořádné odměny. Vyplaceny ale byly i těm, kteří pečovali o potencionálně pozitivní pacienty a dalším, kteří tuto péči pomáhali zajišťovat. Nemocnice dosud uvolnila na odměnách 15 milionů korun.

Výše odměny za polovinu března a celý duben byla stanovena sazbou za hodinu práce v souladu s pokyny Ministerstva zdravotnictví ČR a byla odstupňována podle zátěže. Na tyto odměny nemocnice uvolnila 15 milionů korun. „Samozřejmě počítáme s pokračovaním vyplácení těchto odměn i v dalším období podle vývoje epidemiologické situace,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička.

Nemocnice v květnu také výrazně posílila fond odměn jednotlivých pracovišť na dorovnání platů zaměstnancům, kterým kvůli omezení provozu výrazně klesl příjem. Snížil se jim počet odpracovaných hodin a přesčasů.

Podle odborů patří odměny všem zdravotníkům

Zdravotnické odbory chtějí, aby odměny náležely v republice všem zdravotníkům. Nejen těm, kteří se starali přímo o nakažené koronavirem. Měly by být podle nich odstupňované podle míry jejich ohrožení. „Na začátku pandemie chyběly ve všech nemocnicích osobní ochranné pomůcky. Lidé ohrožovali svoje rodiny. Někteří s nimi omezovali kontakt. Poslali děti k příbuzným, nevídali své rodiče. Setkávali se s pacienty, o kterých nevěděli, jestli jsou nakažení," uvedla předsedkyně svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Mezi nakaženými je podle šéfa Svazu českých lékařů Martina Engela, asi deset procent zdravotníků. Ministerstvo ale díve uvedlo, že se většina z nich nakazila mimo zaměstnání.

Doporučené odměny

Mimořádné odměny až 1500 korun za hodinu doporučilo ministerstvo za práci v odběrovém stanu. Ostatním pečujícím o pacienty s nemocí covid-19 mezi 100 až 500 korun za hodinu podle rizikovosti práce. Odměny v doporučené výši ale vyplatily podle odborů pouze čtyři z dvanácti státních nemocnic. "V průměru vypláceli asi 250 korun za hodinu," uvedla Žitníková.

Za adekvátní, považují odbory odměny 45.000 korun pro pracovníky přímo na odděleních pečující o nakažené, 30.000 korun pro všechny ostatní zdravotníky v nemocnicích a 20.000 korun pro ostatní zaměstnance nemocnic.

Znamenalo by to celkem asi osm miliard, které by měly být vyplácené formou přímé dotace.  „Do budoucna je potřeba znovu otevřít jednání o platech. Pro rok 2021 je pro nás minimální navýšení o 10 procent, ideálně o 15 procent," uvedla Žitníková.

Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha, má dostatek peněz na odměny zajistit nemocnicím připravovaná kompenzační úhradová vyhláška. Tou ministerstvo nařídí platby zdravotním pojišťovnám, zohlední i výpadek péče, která v době epidemie nebyla provedena. Má jít přibližně o 30,5 miliardy korun, na odměny zdravotníků má jít asi pět miliard.

To, jestli například hradecká Fakultní nemocnice přehodnotí situace, aby odměny dostali i ti, kteří se o nakažené koronavirem nestarali, je otázkou času. „Celá tato záležitost se bude odvíjet od nyní projednávané úhradové vyhlášky a kompenzačního zákona, říká mluvčí  Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto fnhk.cz

Štítky Fakultní nemocnice Hradec Králové, odměna, koronavirus, zdravotnické odbory, nemocnice, pacient, COVID-19, Hradec Králové, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Adam Vojtěch, Marty Engel, Jakub Sochor, Lékařský odborový klub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice v Hradci rozdala zaměstnancům podílejícím se na péči pacientů s koronavirem mimořádné odměny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.