Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V pondělí se mají do škol vrátit žáci druhého stupně. Ne všechny školy v Královéhradeckém kraji otevřou

Zdaleka ne všechny základní školy v Královéhradeckém kraji v pondělí 8. června pro žáky druhého stupně otevřou. Některé nejsou schopné za podmínek daných hygieniky zajistit schůzky s dětmi. Školy, které konzultace či třídní hodiny pro žáky druhého stupně umožní, zájem zaznamenaly. Pro žáky bude docházka dobrovolná, pro školy zorganizování schůzek nepovinné.

V pondělí otevře žákům druhé stupně například ZŠ Komenského v Náchodě. Škola má 800 žáků, z toho je 420 na druhém stupni. "Co se týká šestých, sedmých a osmých tříd, tak zájem je 50 až 60 procent. Ze strany deváťáků je zájem minimální. Očekávali jsme to, není to žádné překvapení," řekl ředitel školy v Náchodě František Majer.

Školy se kvůli šíření koronaviru zavřely 11. března. Vláda je postupně otevírá.

Každá třída bude mít jednou týdně dvě hodiny, s výukou to ale nebude mít nic společného. "Půjde hlavně o organizační věci a socializační schůzky. Musíme to skloubit s prvním stupněm," řekl Majer.

Základní školy se otevřely v pondělí 25. května žákům prvního stupně za předpokladu dodržování přísnějších hygienických pravidel. Jednou z hlavních podmínek je, že se děti mohou setkávat ve třídách ve skupinách maximálně do 15. To způsobuje tlak na organizaci výuky a uspořádání prostor ve školách. Zabezpečení škol v upravené podobě je tak pro školy náročné a situace v mnoha ohledech složitá.

Proto také královéhradecké základní školy zřizované městem zůstanou pro druhý stupeň pravděpodobně až do konce školního roku zavřené. "Školy v tuto chvíli nemají možnost zajistit výuku podle dosud platných metodických doporučení," řekla mluvčí hradecké radnice Kateřina Šmídová.

Pokud by se ale doporučení změnila, a školy by tak byly schopné zajistit splnění prostorových, personálních a hygienických podmínek, vstup žákům druhého stupně, vyjma devátého ročníku, školy umožní, uvedla mluvčí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, koronavirus, základní, Královéhradecký kraj, kapacita, problém, druhý stupeň, žáci, studenti, základní škola, František Majer, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí se mají do škol vrátit žáci druhého stupně. Ne všechny školy v Královéhradeckém kraji otevřou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.