Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Testování Poláků mířících do Škodovky včera skončilo. Koronavirus u nikoho zatím zjištěn nebyl

Automobilka Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku včerejším dnem ukončila odebírání vzorků na koronavirus. Odběry byly provedeny u 2000 Poláků, kteří denně dojíždějí za prací právě do tohoto závodu. Odběry probíhaly od 19. května. U nikoho zatím nebyl zjištěn pozitivní případ nákazy. Výsledky posledních testů by měly být známy během dneška.

Od noční směny z neděle na pondělí by tak měli pracovníci z Polska postupně nastoupit do práce. Zatím do Kvasin pracovat nejezdí. Pořízení PCR testu a jeho opakování každých 30 dní je podmínkou pro to, aby mohli pracovat v Česku. V Kvasinském závodu, je zaměstnáno přibližně 2500 Poláků, Celkem tu pracuje 9000 lidí. Řada Poláků bydlí v České republice a tudíž test na covid-19 nepotřebovala. Další část pendlerů, si zajistila testování sama v Polsku, jiní k odběru nepřijeli z jiných důvodů. 

První část dojíždějících lendlerů z Polska by měla do práce nastoupit na noční změnu v neděli 31. května ve 22:00. „Od neděle budou opět v provozu i svozové autobusové linky z Polska do Kvasin a opačně," řekla mluvčí závodu Martina Gillichová. Pokud by trvala nutnost testování pendlerů, firma počítá s tím, že by testování po 30 dnech opakovala.

Odběrový stan byl postaven na nádvoří bývalých kasáren v Rychnově nad Kněžnou. Poláci jezdili k odběrům postupně auty a okamžitě se vraceli zpět do Polska. Odběry prováděli zdravotníci krajských nemocnici v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou, vzorky vyhodnocovala laboratoř náchodské nemocnice. Výsledky testů si Poláci vyzvedávali na hraničním přechodu v Náchodě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Polsko, test, COVID-19, Kvasiny, Škoda Auto, ŠKODA AUTO a.s., okres Rychnov nad Kněžnou, Česko, Náchod, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování Poláků mířících do Škodovky včera skončilo. Koronavirus u nikoho zatím zjištěn nebyl  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.