Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Politici chtějí od 15. června vrátit režim na státních hranicích do doby předkoronové

Opatření na hranicích kvůli koronaviru by měla v zemích střední Evropy skončit 15. června, uvedli to dnes shodně na jednání v Rozvadově ministři vnitra ČR a Bavorska, Jan Hamáček (ČSSD) a Joachim Herrmann. Podle nich jde zatím o politický cíl, definitivní rozhodnutí o úplném odstranění hraničních kontrol ještě nepadlo. Musí to dovolit epidemiologická situace.

„Německo, Česká republika, Rakousko, Maďarsko a věřím, že i Slovensko, by měly k 15. červnu opatření úplně ukončit, a tím by se režim na státní hranici vrátil do doby předkoronové,“ konstatoval Jan Hamáček. Shodli se na tom podle jeho slov premiéři i ministři vnitra zemí střední Evropy, které kroky koordinují.

Bavorský ministr Joachim Herrmann ale zdůraznil, že zatím nepadlo rozhodnutí, že se zruší hraniční kontroly. „Je to společný politický cíl a pokud nám to epidemiologická situace povolí, tak pak se rozhodne,“ řekl. Podle Hamáčka by poté při příjezdu do ČR nebyl nutný PCR test na covid-19.

Česká republika chce otevřít od 26. května většinu hraničních přechodů, řekl dnes Hamáček v Plzni. Seznam připravuje ministerstvo s policií. Ze stálých kontrol by se přešlo na kontroly namátkové a policie by působila ve vnitrozemí, dál od hranic. Stále ale bude platit povinnost předložit při vstupu do země negativní test na covid-19.

„Velice mě dnes potěšilo, že česká strana zamýšlí zavedení namátkových kontrol na našich společných hranicích, pokud to kabinet 25. května schválí," uvedl Herrmann. Řekl, že v Bavorsku v poslední době klesá počet nově infikovaných osob i lidí, kteří viru podlehli. Pokud bude další vývoj takto pozitivní, chce Německo zrušit kontroly na hranicích k 15. červnu. Podobně se dohodli Němci s Rakouskem a Francií.

Pokud by 15. června skončila opatření na hranicích, tak by od tohoto data lidé nemuseli při příjezdu do ČR předkládat test na nemoc covid-19, uvedl Hamáček. Podle Herrmanna mohou od pondělní půlnoci vstupovat do SRN Němci a občané EU, kteří pobývali pouze v zemích EU, aniž by museli do karantény. „Tam půjdou pouze ti, kteří se nacházeli ve třetích zemích,“ konstatoval.

Herrmann také poděkoval Hamáčkovi za spolupráci ČR a Bavorska za posledního 2,5 měsíce. „Pro Bavorsko bylo důležité, že české pracovnice a pracovníci, kteří jezdí do Bavorska do nemocnic a pečovatelských domů, k nám mohli nadále jezdit. Díky tomu se nám podařilo přežít tuto krizi. Jinak hrozilo, že bychom některé pečovatelské domy nebo nemocnice museli zavírat,“ řekl.

Oba ministři se dohodli, že se sejdou experti obou zemí, aby si vyměnili zkušenosti z krize, a to jak v reakcích státu, tak ve fungování a podpoře ekonomiky. Chtějí, aby firmy z obou zemí spolupracovaly při vývoji a výrobě ochranných prostředků. „Nechceme, abychom byli při eventuálním opakování této situace odkázání pouze na dovoz z Asie,“ doplnil Herrmann.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky hranice, hraniční přechody, policejní kontroly, Plzeňský, ministr vnitra, otevření hranic, Jan Hamáček, Joachim Herrmann, Česko, Německo, Bavorsko, COVID-19, střední Evropa, ČSSD, Rozvadov, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politici chtějí od 15. června vrátit režim na státních hranicích do doby předkoronové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.