Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

S případnou nádrží na potoku Zlatnice Pecka nesouhlasí

Záměr ministerstva zemědělství zařadit lokalitu Bělá u Pecky mezi místa pro budoucí stavbu vodní nádrže, se nezamlouvá obci Pecka na Jičínsku. Starostka Pecky řekla, že žádné orgány města souhlas se zařazením Bělé u Pecky mezi takzvané hájené lokality nedaly. Ministerstvo přitom v pondělní tiskové zprávě uvedlo, že stanovisko obcí u nádrže u Bělé je souhlasné.

Loni v červenci se o tom se zástupci ministerstva zemědělství a Povodí Labe jednalo v obci Vidochov, které se to také týká. Dosud jsme z jednání neobdrželi ani zápis. Pondělní oznámení ministerstva nás šokovalo," řekla starostka Pecky Hana Štěrbová (Nezávislí pro Peckovsko).

Podle starostky, má Pecka z postavení případné přehrady o ploše 40 hektarů v údolí potoka Zlatnice mezi Bělou u Pecky a osadou Stupná obavy. "V lokalitě je vodní zdroj, hráz o výšce 27 metrů nám připadá jako sci-fi. Zlatnice je jen potůčkem a nedovedeme si představit, za jak dlouho by přehrada natekla. Zastavil by se rozvoj obce," dodává starostka. Svůj nesouhlas dala najevo i při setkání ve Vidochově, které proběhlo loni.

V Královéhradeckém kraji má být ale ještě jedna vodní nádrž. Novou lokalitou pro stavbu vodní nádrže má být údolí řeky Bělá severovýchodně od Skuhrova nad Bělou na Rychnovsku. Tato obec výhrady při loňském jednání na ministerstvu výhrady nevznesla. Oficiální souhlas schválený zastupitelstvem ani jiné stanovisko, ale obec nedala. Vše se řešilo podle starosty jen ústně.

„O možné přehradě se tady mluvilo již někdy před 40 lety. Teď to asi oprášili," řekl starosta Skuhrova Milan Bárt (Spolky pro obec). Přehrada by podle něj být v údolí mohla. „Jde o zalesněnou a téměř neobydlenou oblast, žádné velké sítě tam nevedou," řekl. Se samotnou stavbou to podle něj ale nebude horké. Nedojde k ní zřejmě dříve než za 50 let.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky zemědělství, voda, příroda, správa, Jičínsko, Rychnovsko, Bělá, Pecka, vodní nádrž, přehrada, okres Jičín, údolí, Povodí Labe (státní podnik), Vidochov, Zlatnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S případnou nádrží na potoku Zlatnice Pecka nesouhlasí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.