Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

AKTUALIZUJEME: Kvůli silnému větru měli hasiči 130 výjezdů. Nejhorší byla situace na Trutnovsku

, aktualizováno 12. května 2020, 10:30

Meteorologové včera odpoledne vydali varování před silným větrem, ten na některých místech dosahoval rychlosti až 70km/h. Od 18 hodiny večer hasiči museli do terénu 130x, většinou se jednalo o technickou pomoc nebo odstraňování popadaných stromů. V jednom případě u Police nad Metují museli evakuovat lidi z vlaku. Nikdo nebyl zraněn. Bez proudu jsou v kraji stovky domácností.

10:30 – Na vedení vysokého napětí už je jen 8 poruch. Týká se to stále podhorských oblastí. Zároveň poruchové čety pracují na obnovení dodávek elektřiny. „Předpokládáme obnovení dodávek ještě během dneška, i když na některých místech je situace vážná a jsou velké vzrostlé stromy popadané ve vedení. Poruchy převážně způsobil velmi silný vítr, někde i těžký mokrý sníh," uvádí Lapáčková Beránková.

8:29 – Během noci zaznamenali energetici 15 poruch na vedení vysokého napětí vlivem silného větru. K ránu se začíná situace zlepšovat. „V tuto chvíli evidujeme již 12 poruch na vedení vysokého napětí. K nejpostiženějším oblastem patří podhůří Krkonoš. Především Trutnovsko a Náchodsko, poruchy jsou evidovány i dále směrem k Rychnovu nad Kněžnou,“ říká mluvčí východočeských energetiků Šárka Lapáčková Beránková. Na opravách se intenzivně pracuje. Technici jsou v terénu a poruchy vyhledávají a odstraňují. Bez proudu jsou v této chvíli stovky domácností v kraji.

05:30 – Od včerejší 18 hodin hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali u 130 případů. Situace se uklidnila až po 23. hodině v noci. „Očekáváme, že další případy nám budou během rána přibývat,“ vysvětluje mluvčí hasičů Martina Götzová.

Nejvíce událostí měli hasiči na Trutnovsku – zasahovali asi v 70 případech, přes 30 událostí bylo v okrese Náchod. Ve většině případů jsme odstraňovali stromy z komunikací. „Na několika místech jsme museli zajistit poškozené části střech, například v Trutnově, Dvoře Králové nad Labem nebo Svobodě nad Úpou. V několika případech došlo také k pádu stromů na železniční tratě nebo bylo poškozeno elektrické vedení,“ dodává mluvčí.

Všechny události se zatím obešly bez zranění.

22:00 – Hasiči aktuálně řeší zhruba stovku událostí, ve většině případů jde o technickou pomoc při odstraňování nehod způsobené větrem. „Na některých místech došlo k pádu stromů do kolejiště. Například u Police nad Metují pomohla místní dobrovolná jednotka s evakuací desítky osob z vlaku na nádraží,“ vysvětluje mluvčí hasičů Martina Götzová

21:30 – Za poslední dobu se hasičům zvýšil počet výjezdů. Situace je stále nejhorší v oblasti Krkonoš, Orlických hor a na Náchodsku. Všechny zásahy zatím bez zranění.

20:30 – Hasiči od odpoledne evidují 70 výjezdů. Nejčastěji zasahují na Náchodsku a Trutnovsku. "Uvolněné plechy na střechách máme hlášeny na několika místech v Trutnově nebo ve Dvoře Králové nad Labem. V terénu jsou profesionální i dobrovolné jednotky, zatím nemáme jsou všechny události bez zranění," píší hasiči Královéhradeckého kraje na svých sociálních sítích.

19:45 - „Aktuálně máme hlášeno asi 30 událostí v souvislosti se silným větrem. Jde především o spadlé stromy na silnice nebo uvolněné části střech,“ napsala Hradecké Drbně Martina Götzová, mluvčí hasičů. Nejvíc případů evidují v okolí Trutnova.

Varování před silným větrem platilo do dnešního rána

Varování před silným větrem platí v Královéhradeckém kraji až do rána. „V průběhu večerních a nočních hodin bude déšť v polohách nad 500 m přecházet do mokrého sněhu, na horách do sněžení. Napadnout může 3 až 10 cm nového sněhu, který na horách v kombinaci s větrem s nárazy kolem 70 km/h způsobí vývraty a polomy stromů,“ píší meteorologové na svých sociálních sítích.

Pro Krkonoše a Orlické hory zároveň platí varování před sněhem. Nejhorší má být situace na Trutnovsku a Rychnovsku. Pro sousední Pardubický kraj pak platí další varování, před bouřkami. Ty se mohou místy objevit i v kraji Královéhradeckém.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky vichřice, vítr, Královéhradecký kraj, Krkonoše, Orlické hory, varování, meteorologové, bouřka, sníh, okres Trutnov, strom, terén, Police nad Metují, Trutnov, okres Náchod, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUALIZUJEME: Kvůli silnému větru měli hasiči 130 výjezdů. Nejhorší byla situace na Trutnovsku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.