Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Primátor Hradce vyzval petenty ke stažení petice proti výstavbě komunikace Na Plachtě

Vedení Hradce Králové si dalo dopoledne dostaveníčko v lokalitě Na Plachtě s petenty Petice proti výstavbě silnice v této přírodní památce. Cílem bylo vyjasnit současné záměry města. Podle primátora Hrabálka by měli petenti petici stáhnout. Variantu, proti které zbrojí, nikdo z města nezamýšlel.

„Petice proti nám v podstatě popudila občany ale zcela neprávem. Toto nikdo z nás nezamýšlel. Tento stav by měl být uveden na pravou míru a petentům sděleno, že jste je uvedli v omyl a že město s tímto vůbec nepočítalo. Předpokládám, že petici stáhnete, protože o této variantě se teď nebavíme a ani se o tom bavit nebudeme,“ řekl hned v úvodu primátor města Alexandr Hrabálek.

Ve hře je hned několik variant. Silnice by měla vést podél plotu u Petrofu a měla by se do tohoto areálu také zanořit. „Pokud se na radnici o něčem diskutuje, tak je to pouze asi třísetmetrový úsek od parkoviště u Lidlu podél betonového plotu areálu Petrof, který by vedl do průmyslového areálu v podstatě tou nejkratší možnou cestou. Rozhodně se nejedná o komunikaci až ke kruhové křižovatce v ulici Na Brně,“ dodává primátor.

Město si v současné době zadalo zpracování komplexního posouzení včetně biologického hodnocení. To bude jedním z podkladů pro případný další postup. Zadání biologického hodnocení, které provede zhotovitel za více než 350 tisíc korun, schválila rada města a proběhlo bez výběrového řízení, aby se stihlo ještě současné jarní období a nezpozdilo to celý projekt o rok. Navíc se muselo udělat nové i kvůli změně legislativy. Pokud by podle primátora vyšlo z hodnocení, že je to natolik cenné území, do kterého se nesmí zasahovat, tak se do něho zasahovat nebude. „V žádném případě nechceme stavět žádnou silnici a pokud se tady bude něco stavět, tak jedině na základě vyhodnocení celé lokality,“ doplňuje Hrabálek.

„Hodnocení by nám mimo jiné mělo ukázat, zda by vůbec trasa podél plotu byla proveditelná a zda je možné situaci řešit jinak. Jakmile bude hodnocení hotové, což by mělo být zhruba do konce roku, bude následně předloženo orgánu ochrany přírody a krajiny, který se k celé záležitosti musí vyjádřit,“ dodává náměstek primátora pro oblast rozvoje města Jiří Bláha.

Dopravní studie má být hotova nejpozdějí do 15. 5. 2020
Biologické hodnocení nejpozději do termínu 18. 9. 2020
Vypracovaná žádost o výjimku nejpozději do 9. 10. 2020

Město myslí do budoucna

V budoucnosti by Hradec Králové pravděpodobně potřeboval nový přístup k průmyslovým areálům v oblasti Petrof, a obyvatelé ke svým domovům. V současnosti probíhá v této lokalitě velká bytová výstavba a ta bude i nadále pokračovat. Ulici ucpávají kamiony a východiskem je proto nová komunikace. Právě vzhledem k dopravnímu přetížení v ulici Na Brně a snaze zlepšit bezpečnost na křižovatce ulic Na Brně a Brněnská, hledá město řadu let možnosti, jak situaci vyřešit. Jednou z variant je právě vést cestu do průmyslové oblasti na samotném okraji přírodní památky.  

Proč petice?

Prostor bývalého vojenského cvičiště, je dnes přírodní památkou. Díky zatravnění a náletům, vznikla ideální stanovišě pro vzácné druhy hmyzu a obojživelníků. Žije tu například čolek velký, vážka jasnoskvrnná, vzácní nosatci, mandelinky, modrásci a dalších více než dva tisíce druhů živočichů. Většina z nich je chráněných. Právě přes část této lokality, by měla vést silnice.

I po dnešním setkání petenti petici, pod kterou se podepsaly za dva týdny 4000 lidí,  měnit nebudou. Pro petenty, by byla varianta nejkratší možné cesty ale schůdná. Primátor je ještě vyzval ke schůzce, ke které dojde v pondělí odpoledne.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Malá, Magistrát města Hradce Králové

Štítky petenti, Hradec Králové, Na Plachtě, přírodní památka, petice, stavba, silnice, Alexandr Hrabálek, Brno, Lidl, Petrof, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor Hradce vyzval petenty ke stažení petice proti výstavbě komunikace Na Plachtě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.