Počasí dnes31 °C, zítra31 °C
Čtvrtek 29. srpna 2024  |  Svátek má Evelína
Bez reklam

Studenti z Univerzity Hradec Králové vytvořili aplikaci Univerzita. Ta bude sloužit vysokoškolákům v celé zemi

Studenti Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové vyvinuli aplikaci, která studentům vysokých škol usnadní život. Za aplikací s názvem „Univerzita“ stojí Petr Weissar, Michal Černý a Dušan Salay. Díky ní bude mít jakýkoli student v České republice celý systém svojí školy na jednom místě.

Univerzita je aplikace, která sesbírá všechny informace, které nabídne studentovy přehledně v jeho telefonu. Studenti tu mají harmonogram studia, rozvrh hodin, popis budov a seznam místností a vyhledat si můžete také své spolužáky a jejich rozvrhy. Navíc je zde možné zapsat si zkoušky a zápočty a aplikace vám automaticky vypočte kredity.

„Umožní vám tak snadno kontrolovat, zda máte splněno nebo co vám ještě zbývá. Nedílnou součástí je pak funkce zasílání notifikací, díky které budete vždy informováni v případě nějaké změny, jako je třeba zrušení výuky nebo vypsání dalšího termínu zkoušky,“ doplňuje Jakub Novák, mluvčí UHK.

Do budoucna chtějí autoři aplikaci doplnit i o pracovní příležitosti pro firmy nebo modul pro učitele, díky kterému budou moct ihned zadávat studentům známky.

UHK Helper jako základní kámen

Nová aplikace, kterou mohou používat studenti na všech univerzitách v České republice, vychází z UHK Helper. Tu mohou studenti v Hradci Králové používat od roku 2016.

„Docentka Poulová nás tenkrát oslovila s tím, že by pro zahraniční oddělení uvítali možnost posílat upozornění studentům ohledně přednášek nebo v rámci letní školy. Tak jsme přišli s modulem notifikací, ze kterého se postupně vyvinula aplikace UHK Helper,“ vzpomíná na vznik aplikace Petr Weissar.

Původní aplikace je však zastaralá a nemá se kam posunout. A právě proto vznikla nová s názvem Univerzita. „Začali jsme tak vlastně od nuly s užitím Kotlinu, jazyka nad Javou, a s využitím nových technologií,“ doplňuje Michal Černý.

Samotné programování bylo natolik náročné, že si Petr s Michalem přibrali ještě třetího parťáka, Dušana. Ten měl na starosti serverová řešení a notifikace.

Univerzita jede v testovacím režimu

Aktuálně aplikaci používá zhruba 500 uživatelů v testovacím módu. Její dokončení tvůrci plánují do konce letního semestru 2020. Aplikace má být přístupná jak pro operační systém Android, tak iOS.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto UHK

Štítky aplikace, Univerzita, UHK, Univerzita Hradec Králové, vysoká škola, notifikace, pomoc, přehledně, online, Hradec Králové, Česko, Jakub Novák, Java, Android

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti z Univerzity Hradec Králové vytvořili aplikaci Univerzita. Ta bude sloužit vysokoškolákům v celé zemi  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.