Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Nemocnice v Královéhradeckém kraji se připravují na možný kyberútok

Nemocnice v Královéhradeckém kraji přijaly bezpečnostní opatření, aby se připravily na hrozbu možného kyberútoku. Před útokem ve čtvrtek varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Kyberútok na nemocnice a jiné cíle lze podle úřadu očekávat v nejbližších dnech.

Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech, podle mluvčího Jakuba Sochora přijala v souvislosti s varováním sérii dalších bezpečnostních opatření. Uvedl, že nemocnice využívá k ochraně počítačového systému před počítačovými viry moderní firewall, antivirový systém a nové technologie na ochranu e-mailové komunikace.

V rámci řízení kybernetické bezpečnosti nemocnice také spolupracuje s dalšími organizacemi při výměně zkušeností ohledně případného napadení systému a možných hrozeb. "Důležitou součástí kybernetické bezpečnosti je také osvěta zaměstnanců nemocnice v oblasti bezpečného chování na internetu a přístupu k informačním technologiím," uvedl mluvčí.

Před možným útokem byly varovány i nemocnice Královéhradeckého kraje, potvrdila mluvčí nemocnic Lucie Chytilová. "Neprodleně jsme informovali ředitele všech krajských nemocnic, aby se jejich IT oddělení na případný útok připravila," uvedla.

Podle Národního úřadu pro kybernetiku mohou být závažné kybernetické útoky na informační a komunikační systémy v České republice ve větším počtu. Tato rozsáhlá kampaň může podle úřadu způsobit závažné dopady na dostupnost, důvěrnost či integritu informací u důležitých informačních a komunikačních systémů. Úřad hrozbu hodnotí na úrovni vysoká, tedy hrozba je pravděpodobná až velmi pravděpodobná.

Na konci března ochromil kyberútok počítačovou síť v Psychiatrické nemocnici v Kosmonosech na Mladoboleslavsku. Nejznámějším loňským případem hackerského útoku bylo faktické odstavení počítačové sítě a následné ochromení nemocnice v Benešově.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, internet, kriminalita, nemocnice, Královéhradecký, kybernetický útok, Královéhradecký kraj, Česko, Jakub Sochor, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Královéhradeckém kraji se připravují na možný kyberútok  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.