Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Hradec Králové se pustil do příprav nové silnice přes chráněnou Plachtu. I přes nesouhlas kraje

Rada Hradce Králové rozhodla o zpracování průzkumů a studií na stavbu nové silnice přes přírodní památku na Plachtě. A to i přes to, že v minulosti Královéhradecký kraj stavbu nepodpořil a Výbor pro územní plánování města slíbil, že bude rozhodnutí respektovat. Stavba této silnice ve městě už několikrát vyvolala rozporuplné emoce.

„Výbor pro územní plánování svým usneseném zavázal náměstka Jiřího Bláhu jednat s krajským úřadem o možnosti projednání trasování předmětné komunikace,“ napsala ve vyjádření Hradecké Drbně mluvčí města Kateřina Šmídová. Krajský úřad však vydal negativní stanovisko už před víc než rokem a půl.

„Vyjádření bylo nesouhlasné s tím, že by došlo k negativnímu zásahu do území přírodní památky a některých dalších fenoménů ochrany,“ řekla mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Velčovská. Zároveň ale dodává, že nová studie může názor kraje změnit.

Oblast na Plachtě, přes kterou má silnice vést je přírodní lokalitou. Žije zde více než dva tisíce druhů živočichů, většina z nich chráněných.

I přesto rada města schválila zadání průzkumů a studií na stavbu silnice. Ta by se měla skládat ze tří částí. Dopravní studie bude posuzovat kapacity křižovatek a Na Brně – Brněnská a samotné zatížení nové silnice. Další bude ekologická. Tato část bude obsahovat například biologické průzkumy. A ve finále třetí část bude žádost o výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny.

„Úkolem studie je návrh nejvhodnějšího trasování komunikace s nejmenším možným zásahem a dopadem na zvlášť chráněné druhy vyskytující se místě budou silnice,“ říká mluvčí.

O termínech samotné stavby je ještě předčasné mluvit, vše záleží na výsledcích studie a jednání města s Královéhradeckým krajem. „Časový harmonogram výstavby je odvislý od projednání záměru s dotčenými orgány a následné zpracování projektové dokumentace,“ doplňuje Šmídová.

Jednu studii už město má

První studii si město nechalo vypracovat už v roce 2016. Tenkrát jí provedla společnost ATEM – Ateliér ekologických modelů za 75 tisíc korun. Nyní by měla studii měla provést společnost Pravec – ekologické poradenství za bezmála 351 tisíc korun.

Tento postup tak rozhádal městskou koalici. Proti nové studii jsou například Změna pro Hradec a Zelení. „Z materiálu není jasné, jaká varianta silnice se má posuzovat. Není nám jasné jaký má být zájem města stavět silnice pro kamiony ke skladům, když jsou ve městě jiné potřebnější komunikace k řešení,“ říká náměstek primátora Martin Hanousek. Nelíbí se jim ani fakt, že za novou studii by mělo město platit o víc než 270 tisíc korun víc.

Současné vedení města však argumentuje tím, že jsou třeba aktuální data. „Za tu dobu se mohlo něco změnit… Město chce mít co nejčerstvější informace,“ řekla mluvčí.

Lokalita na Plachtě

Přírodní lokalita na Plachtě se nachází na jihovýchodním okraji města. V tomto místě bylo doposud zaznamenáno přibližně 720 druhů výších rostlin, 69 druhů mechů, 107 druhů hub a 2250 druhů živočichů. Z toho je zhruba 170 z nich chráněno českou legislativou.

Několik živočichů na Plachtě žije pouze zde a v rámci České republiky na ně na jiných místech nenarazíte. Za přírodní památku byla lokalita prohlášena v 1998.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Přátelé Přírodní památky Na Plachtě

Štítky Na Plachtě, lokalita, Hradec Králové, stavba, posudek, Královéhradecký kraj, studie, chránění živočichové, silnice, přírodní památka, průzkum, Jiří Bláha, Martin Hanousek, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Řepka

takže chráněná oblast ale po roce a půl už není a v pohodě se vyhazují peníze daňových poplatníků na věci které nikdo nechce jen hrstka idi...tů z kraje a to je v pořádku poslat na vás NKÚ šmejdi

Pátek, 17. dubna 2020, 13:52Odpovědět

Hradec Králové se pustil do příprav nové silnice přes chráněnou Plachtu. I přes nesouhlas kraje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.