Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice Královéhradeckého kraje mají ochranné pomůcky jen na několik dní

Nemocnice ve vlastnictví Královéhradeckého kraje mají zásobu roušek a respirátorů na několik dní. Ochranné pomůcky se nemocnice snaží sehnat a nakoupit z vlastních zdrojů, což se jim daří v řádů tisíců kusů. Od včerejška si nemocnice rozdělují dodávku asi 7500 roušek od ministerstva zdravotnictví. Ochranné pomůcky se snaží nakoupit i Královéhradecký kraj.

"Na klíčovou velkou dodávku ochranných pomůcek od státu ale stále čekáme," řekla dnes mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová. Poznamenala, nákup ochranných pomůcek stojí nemocnice velké peníze, protože jejich ceny jsou vyšroubované.

Ochranné pomůcky se podle serveru neovlivni.cz pokusila přímo u premiéra Andreje Babiše (ANO) před několika dny sehnat předsedkyně představenstva krajského zdravotnického holdingu Ivana Urešová. Požádala jej o ochranné pomůcky e-mailem. Premiér ji následně zavolal a údajně jí vynadal, že věc politizuje, nenechal si nic vysvětlit a bez pozdravu telefonát ukončil. "Strašné chování člověka, který spoléhá na to, že se stále budeme chovat jako stádo," uvedla mimo jiné Urešová v rozhovoru pro server.

Královéhradeckému kraji se zatím podařilo koupit 1000 respirátorů typu FFP1, 300 respirátorů FFP2 a 117.000 roušek. "Snažíme se nakoupit, co se dá. Před pár měsíci nikdo nepředpokládal, jaká bude situace. Respirátorů je ale velký nedostatek v celé republice," řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Respirátory kraj rozdělil mezi nemocnice, zdravotnické záchranáře a lékařské nebo stomatologické pohotovosti. Roušky kraj rozdělil mezi sociální služby v kraji, praktické lékaře pro děti a dorost i pro dospělé, obecní samosprávy, zařízení pro následnou péči a rehabilitaci, nemocnice, mateřské školy, hasiče, záchranáře, policisty.

Stejně tak kraj rozdělil i 23.000 roušek, které dostal darem od sdružení Život bez bariér z Nové Paky a od společnosti Medilab z Českého Meziříčí. Od státu kraj zatím obdržel 2912 kusů respirátorů FFP2 a FFP3, které rozdělil mezi Fakultní nemocnici Hradec Králové, zdravotnickou záchrannou službu a krajské nemocnice.

Představitelé státu slibují, že v pátek a v sobotu by do Česka měly letecky dorazit z Číny miliony roušek a respirátorů a dalších ochranných pomůcek. Hlavní část dodávky by měl přivézt obří letoun Ruslan, který dnes do Číny odletěl.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, správa, roušky, koronavirus, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, ochranná pomůcka, respirátor, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ivana Urešová, Andrej Babiš, ANO 2011, Čína, Jiří Štěpán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Královéhradeckého kraje mají ochranné pomůcky jen na několik dní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.