Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na hradecké městské poradenské linky už volalo více jak 150 lidí

V úterý byly spuštěny v Hradci Králové tři městské telefonní poradenské linky. K dnešnímu poledni, je využilo více jak 150 lidí. Pracovníci odboru sociálních věcí hradeckého magistrátu, poskytují na třech telefonních číslech, poradenskou a zprostředkovatelskou pomoc pro ty, kteří se vzhledem k celorepublikové karanténě dostali do krizové situace. Telefonní čísla jsou k dispozici ve všední dny od 8 do 16 hodin.

„Zatím se na linku dovolalo něco málo přes 150 volajících. Nejčastěji se jedná o seniory, kteří potřebují zprostředkovat pomoc s nákupem potravin nebo donáškou léků. Toto se zatím úspěšně daří koordinovat, jelikož pracovníci sociálního odboru, kteří linky obsluhují, jsou v intenzivním kontaktu s pečovatelskými službami a také dobrovolníky, a jsou schopni tuto službu zajistit. Poměrně hodně dotazů je také v souvislosti s nařízením vlády mít zakryté dýchací cesty ve veřejných prostorách. Senioři volají s prosbami o zajištění roušek, většinou se jedná o takové případy, kdy se bojí vycházet ven a nebo nejsou schopni si například roušku ušít,“ shrnuje dotazy primátor města Alexandr Hrabálek. Kvůli vysoké poptávce roušek pro seniory, kteří si je nemohou obstarat sami, byl vytvořen seznam lidí. Těm bude město roušky dodávat.

Pracovníci sociálního odboru evidují i řadu nabídek pomoci. Lidé se nabízejí s pomocí donášek nákupů, léků nebo chtějí darovat ušité roušky. Odbor sociálních věcí má seznam dobrovolníků, které se snaží propojit s lidmi, kteří pomoc potřebují. „Vznikl tady skutečně povedený projekt, na kterém se s velkou péčí podílí zaměstnanci magistrátu. Stejně tak je obrovské množství dobrovolníků, kteří chtějí nezištně pomoci. Zároveň si cením toho, že tyto linky využívají lidé přesně k tomu, k čemu jsou určené. Nedochází zde k žádnému přetížení ani zneužívání,“ říká primátor.

Na linkách se řeší i dotazy ohledně otevírací doby pro seniory v obchodech s potravinami. „Došlo k nedorozumění ohledně otevírací doby. Senioři mohou navštěvovat obchody i v běžném provozu, ale podle nařízení vlády budou v obchodech mezi 7. a 9. hodinou jen sami, lidé pod věkovou hranicí 65 let mají během těchto dvou hodin do obchodů zákaz vstupu,“ vysvětluje primátor.

Telefonní čísla na magistrátní linky pomoci (po-pá 8:00-16:00 hodin): 607 042 086, 607 041 577, 607 042 219

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brněnská Drbna

Štítky městská poradenská linka, Hradec Králové, pomoc, rouška, obchod, primátor, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradecké městské poradenské linky už volalo více jak 150 lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.