Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z nákazy koronavirem se v České republice vyléčil čtvrtý pacient

, aktualizováno 20. března 2020, 13:42

V Česku se vyléčil čtvrtý pacient nakažený koronavirem. Ministr Adam Vojtěch dnes na twitteru oznámil, že se jedná se o ženu z Moravskoslezského kraje. První tři lidé se uzdravili z nemoci COVID-19 v pondělí, byli z Děčína. Patřili mezi první nakažené novým typem koronaviru poté, co se vrátili z lyžování v Itálii.

"I když každý den sledujeme nárůst pozitivních případů, postupně se objevují i dobré zprávy. Vyléčil se čtvrtý pacient! Jedná se o ženu z Moravskoslezského kraje. Mám velkou radost a věřím, že počet vyléčených bude narůstat," napsal ministr.

Česko má podle aktuálních údajů 774 infikovaných, zatím nikdo nákaze nepodlehl. První tři případy oznámilo Česko 1. března, od té doby stát postupně zavedl mimořádná opatření proti šíření nákazy - v zemi platí nouzový stav, výrazné omezení pohybu, jsou zavřené školy, restaurace a většina obchodů, až na výjimky nikdo nesmí za hranice ani cizinci do Česka. Zastavil se kulturní i sportovní život. Lidé mohou vycházet jen se zahalenými ústy a nosem.

Letadlo s respirátory už je v Praze. Čeká je převoz do Pardubic

Na pražské letiště dnes před polednem dorazilo letadlo se zakoupenými 1,1 miliony respirátorů. „Ještě dnes budou převezeny do centrálního skladu do Pardubic a následně rozvezeny do krajů," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Zítra dorazí další dvě letadla z Číny se zdravotnickými pomůckami. V následujících šesti týdnech by pak měla pravidelně přivážet ochranné pomůcky tři letadla týdně. Respirátory budou prioritně předány nemocnicím a zdravotnickým zařízením.

V sobotu by čínská společnost China Eastern měla přivézt dalších sedm milionů roušek, následně pak obří letoun Ruslan, který si stát zapůjčil na Ukrajině, více než 100 tun roušek, respirátorů a testů na koronavirus nového typu. Dodávku převáženou Ruslanem Hamáček označil za klíčovou, do letadla by se mělo vejít přes 1000 metrů krychlových materiálu. Ruslan přiletí na letiště v Pardubicích.

Z USA byl odeslán lék Remdesivir pro pacienta v pražské Všeobecné fakultní nemocnici

Pro pacienta, který leží v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v kritickém stavu s nemocí COVID-19, budou moct lékaři použít experimenální lék Remdesivir. „Americká firma Gilead, která ho vyrábí, schválila zařazení pacienta do svého programu a lék již odeslala do Česka. Nemocnice ho zatím neobdržela," řekla mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Užití experimentálního léku Remdesivir tento týden dočasně povolilo ministerstvo zdravotnictví. Americká firma ho přiděluje na základě žádosti pro konkrétní pacienty podle popisu jejich stavu. Premiér Andrej Babiš (ANO) tento týden uvedl, že vláda by pro lék poslala armádní speciál. Mluvčí nemocnice řekla, že o tom nemá informace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky uzdravení, Česká republika, koronavirus, COVID-19, remdesivir, Pardubice, respirátory, Česko, pacient, infekční onemocnění, Adam Vojtěch, Moravskoslezský kraj, Itálie, Děčín, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z nákazy koronavirem se v České republice vyléčil čtvrtý pacient  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.