Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čchi-kung pomáhá lidem s infarktem i rakovinou. Je přitom nesmírně jednoduchý

Richarda Jisla znají zejména lidé, kteří se ve svém životě potýkali se zdravotním problémem a nemohli najít nic, co by jim pomohlo. Cesta je dovedla právě až k Richardovi, díky kterému se začali cítit lépe a mnohdy se dokonce vyléčili ze smrtelných nemocí.

Co to ale ten čchi-kung je a kde se vzal? Jestli jste to tipovali na nějakou medicínu v podobě zázračné zeleniny nebo mastičky, tak jste měli mylnou představu. „Čchi-kung je energetické cvičení, které může mít mnoho podob. Jednou z metod je i léčivý Pangu Shengong, který pomáhá při zotavení a dokonce i u těch nejzávažnějších onemocnění,“ říká Richard Jisl, profesionální liberecký instruktor a fyzioterapeut.

Něco jako jóga, taichi, meditace... Ale mnohem jednoduší. Takový nějaký je čchi-kung. „Samozřejmě způsobů cvičení Čchi-kungu je spousta. Jednou ke mně přišla paní s tím, že na čchi-kung chodila pět týdnů a pořád se to nenaučila. Naší léčivou metodu se ale naučila za dvě hodiny,“ vysvětluje Jisl. Právě dvě hodiny trvá kurz, během kterého se lidé cvičení naučí.

Čchi-kung je opravdu univerzální. Pomáhá při nespavosti, psychické nevyrovnanosti, nervozitě ale i daleko vážnějších problémech.

Pátrat po původu čchi-kungu by trvalo asi opravdu hodně dlouho. Zmínky o něm totiž najdeme už ve starobylých čínských knihách. Sám Richard se k němu dostal zcela náhodou před mnoha lety. Tehdy si chtěl jen zlepšit fyzičku. Richard na začátky s čchi-kungem vzpomíná se slovy: „S tímto cvičením jsem se setkal před mnoha lety. Tehdy jsem ani netušil, jak velký vliv může mít. Sedmnáct let jsem si ho cvičil tak sám a postupně zjišťoval, že když pravidelně cvičím, tak mi rychle odezní nachlazení, jako sportovci se mi zlepšila kondice.“

Podle lékařů měla horolezkyně zemřít, místo toho se probrala z kómatu

Původně klasický rehabiliťák Richard si nikdy ani nepředstavil, že by jednou pracoval s lidmi s nevyléčitelnými onemocněními. Nyní přitom pomáhá lidem po infarktu, mrtvici nebo s rakovinou. S každým novým klientem přichází nový příběh. A někdy se jedná opravdu o jen těžko uvěřitelné životní cesty. „Chodil jsem cvičit třeba k horolezkyni, která spadla z 12 metrové výšky, ležela v nemocnici v kómatu s diagnostikou poškození mozku neslučitelného se životem. Naučil jsem cvičit i její příbuzné a díky vstřícným doktorům jsme k ní pravidelně docházeli a po dvou měsících se probrala,“ komentuje fyzioterapeut a pokračuje: „Bylo to pro mě naprosto neuvěřitelné. Najednou se vám hranice možného a nemožného posouvají úplně někam jinak.“

Podobně opět jen těžko představitelným příběhem si prošel klient Petr. Po nálezu zhoubného nádoru v čelisti mu doktoři chtěli odstranit celou polovinu dolní čelisti. Petr se ale rozhodl i přes doporučení lékařů na operaci nejít a místo toho se začal zaměřovat na vlastní sílu, pozitivní naladění a mimo jiné začal také cvičit léčivý čchi-kung. 

Čekali jste týpka v kimonu cvičícího při západu slunce? Jenže na tom kdy, kde a v jakém oblečení cvičíte, vůbec nezáleží.

Musím říct, že jsem paradoxně zažíval nejšťastnější okamžiky svého života. Odložil jsem strach, přijal sám sebe, a položil se do roviny důvěry v život. Miloval jsem každý okamžik a možnost vnímat proudění života mi přinášela pocit štěstí. Naše okolí nic netušilo, protože jsme si potřebovali zajistit klid a vyvarovat se nadbytečných reakcí. Chodili jsme normálně do práce a starali se o naše tři děti. Mezi tím jsem také odjel do Peru, odkud jsem si přivezl léčivé bylinky a další zkušenost se svým vnitřním světem. Když jsme odmítli operaci, lékaři mi řekli, že do půl roku bude nádor zpět. Už je to mnohem déle a všechna současná vyšetření ukazují, že jsem zdráv. Přeji všem odvahu a sílu k nalezení vlastní cesty ke svému trvalému zdraví,“ popisuje Petr svůj nelehký boj s rakovinou.

Čchi-kung zvládne sportovec stejně jako senior na lůžku

Autorem čchi-kungu a konkrétně Pangu Shengongu je čínský světově proslulý velmistr Ou Wen Wei. Sám během svého života pomohl tisícům lidí z celého světa. Právě u tohoto velmistra absolvoval Richard Jisl i instruktorský kurz, aby sám mohl pomáhat dalším lidem.

Cvičit může každý. Opravdu každý. Zdatný sportovec, mladá jogínka, stejně jako nemocný senior odkázaný na pobyt na lůžku. Že cvičení opravdu léčí se lidé dozvídají tou nejjednodušší cestou. Prostě si to řeknou. O Richardovi se tak nedozvíte z letáčku, plakátu nebo placených online reklam. „Neměl jsem nikdy potřebu žádné reklamy, akorát po odvysílání jednoho dílu u Jaroslava Duška, kde se o čchi-kungu mluvilo, se zájem ještě zvýšil,“ sděluje Jisl, kterému pod rukama prošly už stovky klientů.

Zároveň ale Richard upozorňuje, že není možné lidi ke cvičení ani k uzdravení nutit. Pokud sami nechtějí, nemůže jim ani čchi-kung pomoci. „Zažil jsem to u vlastní babičky. Pravidelně jsem s ní cvičil, ale vlastně jsem jí do toho nutil. Cvičení jí hodně pomohlo, do té doby jsem si myslel, že neexistuje nic na stařeckou demenci. Ale když jsem na měsíc odjel, tak se stav zase rapidně zhoršil,“ vypráví fyzioterapeut.

Zajímá vás, jak se čchi-kung naučit? Pak se podívejte přímo na stránky pangushengong.cz.

Současná situace samozřejmě doslova nabízí otázku - co čchi-kung a koronavirus? „Toto cvičení napomáhá mimo jiné i k dobré imunitě. Dovolím si tvrdit, že kdo cvičí čchi-kung, nemusí se bát ani koronaviru,“ dodává Richard.

Vzhledem k aktuální situaci připravuje Richard Jisl dokonce i online kurzy. Pracovat chce i na doplňování energie na dálku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky čchi-kung, cvičení, onemocnění, Richard Jisl, Pangu Shengong, rakovina, nemoc, fyzioterapie, Jaroslav Dušek, Peru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čchi-kung pomáhá lidem s infarktem i rakovinou. Je přitom nesmírně jednoduchý  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.