Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před 140 lety se narodil významný hradecký architekt Josef Gočár

Včera uplynulo 140 let od narození významného kubistického a funkcionalistického architekta Josefa Gočára, který výrazně ovlivnil podobu města Hradce Králové. Město si toto výročí bude v průběhu roku několikrát připomínat. Začátkem roku to byly novoroční oslavy, které přenesly diváky do období první republiky.

V tomto týdnu jdou do prodeje speciální poštovní známky České pošty s Gočárem a jeho architekturou. S jeho životem a dílem se budou moci setkat návštěvníci Bílé věže, kde vznikne na toto téma nový prohlídkový okruh. V průběhu celého roku budou Gočára v Hradci Králové připomínat ještě další speciální akce, kterými jsou například plánovaná tematická výstava v Muzeu východních Čech.

„Architekt Josef Gočár byl ve svém oboru unikátní, v Hradci Králové zanechal tak jedinečný otisk české architektonické moderny a funkcionalismu jako nikde v republice. Jeho díla jsou dodnes považována za vrchol české moderní architektury. Kromě významných architektonických počinů, jako je například stavba gymnázia J. K. Tyla., je autorem regulačního plánu nábřeží, plány výstavby zahrnovaly také systém vnějšího dopravního okruhu s radiálami směřujícími do centra města, mezi nimiž se střídají obytné čtvrti s plochami zeleně. Díky tomuto kroku udělal z Hradce Králové po infrastrukturní stránce unikátní město,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

V letošním roce, ve kterém si Hradec Králové připomíná 140 let od narození architekta Josefa Gočára, proběhne spousta tematických akcí. „Prakticky celý rok si v Hradci Králové budeme architekta Gočára a jeho období tvorby připomínat. Začali jsme hned s novoročními oslavami, které měly charakter prvorepublikových oslav, což mělo připomenout vzkvétání města Hradce Králové právě v době Josefa Gočára,“ doplňuje primátor.

Josef Gočár byl český architekt působící zejména v kubistickém a funkcionalistickém období, a to především na východě Čech. Vysoce oceňován je dodnes jeho podíl na urbanistických koncepcích některých měst jako třeba Hradce Králové. Jako jeho první samostatné dílo je označována Červená vila Josefa Binka v Krucemburku. V letech 1909–1910 realizoval první větší projekty, například schodiště u kostela Panny Marie v Hradci Králové.

Na počátku dvacátých let začal v Hradci Králové pracovat. Postupně zpracoval územní plán města, vytvořil regulační plán nábřeží, výstavbu v Labské kotlině, školní areál (mateřská škola, obecná a měšťanské školy a reálné gymnázium, nyní Gymnázium J. K. Tyla), střed města (dnešní Ulrichovo náměstí). Gočárova práce v Hradci Králové vrcholila v letech 1931–1936 návrhem a realizací budovy Okresních a finančních úřadů (dnešní magistrát města).

V letošním roce si nejen město Hradec Králové připomene výročí narození Gočára hned několika způsoby. Město podalo podnět na vydání poštovní známky s tématem města Hradec Králové v roce 2018.

„Na ministerstvo průmyslu a obchodu byl zaslán návrh zpracovaný s ohledem na nejvýznamnější architekturu města Hradce Králové, jejímž autorem je Josef Gočár. Rozmanitost jeho tvorby připomíná nyní Česká pošta s příležitostným malým archem známek, který je již v prodeji. Pozadí aršíku, který tvoří dvě různé známky a kupon, tvoří Gočárův regulační plán Hradce Králové. Motivem ústřední známky je Gočárův portrét a motivy druhé známky a kuponu jsou nejvýznamnější Gočárovy královéhradecké stavby,“ říká vedoucí odboru památkové péče Jan Falta. S tématem města Hradec Králové byly dosud vydány jen tři známky, které všechny zobrazovaly nejstarší stavby města a známka se znakem města.

V průběhu dubna vznikne také nový prohlídkový okruh na Bílé věži, který přiblíží život a dílo Josefa Gočára. Jeho tvorbu v letošním roce také připomenou Dny evropského dědictví. V rámci této akce jsou veřejnosti otevřeny nejzajímavější budovy, objekty a architektonické památky. Letošní téma je věnováno stavbám pro vzdělání, kterých navrhl Josef Gočár pro město Hradec Králové celý soubor. V rámci doprovodného programu budou připraveny přednášky a komentované prohlídky.

Dny evropského dědictví se budou konat od 12. do 20. září. Na podzim je také pro návštěvníky Muzea východních Čech nachystaná výstava zaměřená na Gočárův život a jeho tvorbu. V Hradci Králové je na letošní rok u příležitosti 140 výročí narození tohoto významného architekta kubismu, české architektonické moderny a funkcionalismu naplánována celá řada dalších přednášek, konferencí a akcí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky Josef Gočár, 140 let, Hradec Králové, architekt, slavnost, První republika, Česká pošta, Muzeum východních Čech, Dny evropského dědictví, Bílá věž (Hradec Králové), Panna Marie, architektura, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 140 lety se narodil významný hradecký architekt Josef Gočár  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.