Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zimní sezónu v Královéhradeckém kraji zachránil technický sníh. Podle vlekařů je průměrná

Návštěvnost hlavních lyžařských středisek v Královéhradeckém kraji v současné zimní sezoně je srovnatelná s minulou, přírodního sněhu je ale výrazně méně. Většinou se lyžuje na technickém sněhu. Níže položené areály odkázané na přírodní sníh se většinou neotevřely vůbec, případně na několik dní. Zástupci středisek označili sezonu 2019/2020 většinou za průměrnou.

Nejlepší podmínky nabízejí i nadále krkonošská střediska, v Krkonoších se lyžuje na více než 60 kilometrech otevřených sjezdovek.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn předpokládají, že sezona, která tam začala 13. prosince, potrvá nejméně do Velikonoc. "V současné sezoně je to s přírodním sněhem horší, návštěvnost je ale zhruba srovnatelná. Pokud nenastane nepředvídatelná situace, budeme se blížit hranici 500.000 návštěvníků za sezonu, tedy podobně jako loni. Předpokládáme, že ve Špindlu by se mělo lyžovat do poloviny dubna," řekl Adam Svačina ze špindlerovského střediska.

Současnou sezonu označil za průměrnou, stejně jako majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura. "Skiareál podmínky zachránil, počasí jim dovolilo, aby mohli zasněžovat. Na tržbách může být asi tak desetiprocentní propad, ale nedopadli jsme jako některá střediska, která vůbec neotevřela. Z hlediska návštěvnosti a tržeb bych označil sezonu za průměrnou," řekl Jandura.

Ani ve SkiResortu Černá hora - Pec, který nabízí lyžování v šesti střediscích ve východních Krkonoších, by bez technického sněhu nebyli schopni sezonu odstartovat.

"V porovnání s jinými roky je přírodního sněhu méně a počasí se opakovaně střídá v periodách mrazivých dnů a oblev. Pozitivní je však to, že bylo v horských tocích dostatečné množství vody, které umožnilo v mrazivých dnech technicky sjezdovky zasněžovat," uvedla mluvčí SkiResrotu Zina Plchová.

Podle ní je na hodnocení sezony z pohledu návštěvnosti brzy. Ve SkiResortu se bude lyžovat do konce března, jak to bude dál, se rozhodne podle sněhových podmínek, uvedla Plchová.

Za průměrnou označili současnou sezonu také provozovatelé lyžařského areálu v Říčkách v Orlických horách. "Předpokládáme, že zimní sezonu ukončíme na Velikonoční pondělí 13. dubna," řekl Petr Kánský ze Skicentra Říčky v Orlických horách.

V Královéhradeckém kraji začala současná lyžařská sezona 7. prosince díky technickému sněhu na dvou místech, na sjezdovce Anděl na Černé hoře u Janských Lázní a v Malé Úpě na Pomezních boudách. Postupně se přidávala další střediska.

Autoři | Foto Liberecká Drbna

Štítky ČR, turistika, rekreace, hory, Královéhradecký, umělý sníh, zima, Královéhradecký kraj, sjezdovka, Velikonoce, Krkonoše, Špindlerův Mlýn, Velikonoční pondělí, Orlické hory, Černá hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní sezónu v Královéhradeckém kraji zachránil technický sníh. Podle vlekařů je průměrná  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.