Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do kina Bio Centrál v Hradci Králové už po osmé míří festival Jeden svět

V Biu Central právě vrcholí přípravy na další festival. Přehlídku dokumentárních filmů o lidských právech hostí poslední kamenné kino v Hradci už osmým rokem. Od 17. do 20. března přinese pro diváky mimořádnou podívanou z mnoha zemí světa i od nás. Téma tohoto ročníku je „Až naprší a uschne“ a slibuje tedy zajímavé snímky s tématem klimatické změny.

„I letos festival přináší mnoho různorodých témat. Je to ale životní prostředí, ve kterém žijeme a které se nás bezprostředně týká. I proto je téma letošního ročníku právě o tom, jak se kolem nás vše rychle mění a co s tím můžeme nebo nemůžeme dělat,“ vysvětluje koordinátorka festivalu Ilona Machová a dodává, že na festivalu bude k vidění například nejnovější dokument Apoleny Rychlíkové Češi jsou výborní houbaři, který toto téma reflektuje.

Zahajovacím filmem hradeckého festivalu bude působivý snímek Země medu. Divoká makedonská příroda a včely. Skvostný příběh místní včelařky, která se snaží žít v souladu se zemí, ve které se narodila, byl letos nominován na Oscara v kategorii dokumentární film. 

Další tituly, na které Bio Central láká diváky Jednoho světa, jsou například situace na Ukrajině ve filmu Země je modrá jako pomeranč, Válka umění v Severní Koreji, osobní zpověď syrské matky Pro Samu nebo medailon české kapely Tap Tap Postiženi muzikou. Sympatičtí hrdinové slovenského filmu Ztracený domov nechají nahlédnout diváky do každodenního života lékařů v Íráku. Poměrně novým tématem v rámci festivalu jsou poruchy příjmu potravy ve vizuálně působivém snímku Autoportrét.

„Vybrané festivalové tituly budou i tento rok provázet pofilmové diskuze. Proto jsme jako každý rok oslovili osobnosti z různých oborů. Diváci tedy dostanou příležitost nejen zhlédnout filmy, ale i doptat se na to, co je zajímá. Těšit se mnohou třeba na setkání s chovateli včel, odborníky na umění, sociální sítě nebo na otázky Blízkého východu. Už zmíněný dokument Češi jsou výborní houbaři doprovodí diskuze se studenty z organizace FFF, která se dlouhodobě zabývá tématem klimatické změny,“ zvou do kina organizátoři. 

Festivalu pro veřejnost předchází dopolední projekce pro školy, které se konají už od 9. března. Ty jsou určeny školním skupinám ze ZŠ a SŠ a jsou vždy doprovázeny debatami. Tato promítání jsou vítanou součástí výuky a jsou vybírány s přihlédnutím k věku žáků a studentů a k tématům, která je zajímají. 

Mimo filmů tým Jednoho světa zve i na výstavu. V rámci festivalu budou k vidění příběhy lidí, kteří se stali obětmi sexuálního násilí. „Projekt Nemlčíme“, jak se výstava jmenuje, poukazuje na fakt, že oběti násilí, o kterých víme, jsou jen vrcholem ledovce. Počet těch, kteří se rozhodnou o své zkušenosti mluvit, je minimum. Cílem výstavy je seznámit veřejnost s podobou sexuálního násilí a to za pomoci rozhovorů s oběťmi, pachateli i odborníky. 

O festivalu

Festival Jeden svět letos probíhá v Praze a 35 městech v celé České republice, poté se stěhuje dokonce do Bruselu. Celkem má za sebou festival 21 úspěšných ročníků, tento 22. ročník začne v Praze už za pár dní – 5. března. 


Festival i tento rok přichází s myšlenkou Jednoho světa pro všechny – dveře otevírá i divákům s tělesným nebo duševním postižením, s vadami zraku a sluchu. Pro tyto diváky jsou vybrané tituly opatřeny speciálními titulky nebo audiopopisem. Většina promítacích míst se snaží být dostupná i vozíčkářům (v případě Hradce je bezbariérový přístup pouze do velkého sálu kina, Studio Garsonka zatím nemá. 


V rámci možností se organizátoři festivalu snaží o to, aby byli co nejvstřícnější k životnímu prostředí – např. tím, že se snaží omezit používání jednorázového nádobí, třídí odpad, využívají lokální zdroje, atd. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky BioCentrál Hradec Králové, Jeden svět, festival, klimatické změny, tisková zpráva, kino, Hradec Králové, film, výstava, dokumentární film, Praha, Ceny Oscar, Ukrajina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do kina Bio Centrál v Hradci Králové už po osmé míří festival Jeden svět  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.