Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Likvidace drůbeže z velkochovu ve Slepoticích na Pardubicku už byla ukončena. Hasiči místo opustí po téměř 3 dnech

Hasiči ukončili likvidaci drůbeže z chovu ve Slepoticích, kde byla zjištěna ptačí chřipka. Po dekontaminaci vozidel a místa zásahu dnes areál opustí. Zvířata usmrtili v halách naplněných oxidem uhličitým, poté byla převezena do asanačního podniku.

"K utrácení drůbeže bylo spotřebováno asi 25 tun oxidu uhličitého. Bylo odvezeno 14 souprav do asanačních ústavů o váze přibližně 400 tun, jak se předpokládalo," řekl ředitel Krajské veterinární správy v Pardubicích Josef Boháč.

V pěti halách chovala společnost Moras Moravany asi 7000 krůt a 130.000 brojlerů. Další dezinfekce a vyklizení podestýlky a dezinfekce hal bude pokračovat v pátek. Zajišťuje ji u soukromé firmy chovatel.

Zásahu ve Slepoticích se zúčastnili kromě krajských a dobrovolných hasičů také jednotky z Jihlavy, Hlučína a Zbirohu. Počet mužů postupně dosáhl až 116. "Celkem jsme věnovali zásahu 66 hodin," uvedl velitel zásahu Ivo Oprchalský.

Po vyklizení zvířat z hal je nutné vyvézt podestýlku a ošetřit ji na hnojišti. Prostory se poté dvakrát v rozmezí sedmi dnů dezinfikují. "Ukončit by se to mohlo během příštího týdne, poté se bude čekat 21 dní, aby se mohla všechna opatření postupně zrušit," uvedl Boháč.

Předseda představenstva firmy Moras Zdeněk Barták zopakoval, že škodu na drůbeži, která byla usmrcena a nebylo ji možné prodat, odhaduje na deset milionů korun. Další peníze si vyžádá odklízení podestýlky, mytí hal a platby asanačnímu podniku, sumu Barták dosud nezná. Náklady na sanaci chovu a utrpěné ztráty by měl firmě nahradit stát. "Do konce příštího měsíce máme termín, abychom požádali ministerstvo zemědělství," řekl Barták.

Společnost by podle něj chtěla po skončení veterinárních opatření chov ve Slepoticích obnovit. Je možné, že chov krůt přemístí jinam, záleží to na finanční náročnosti změn.

Ptačí chřipka už se letos objevila v lednu ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v domácím chovu s 15 kusy drůbeže. Velká nákaza ptačí chřipkou postihla Pardubický kraj v roce 2007, kdy na Orlickoústecku veterináři rozhodli o usmrcení zhruba 173.000 kusů drůbeže, většinou v komerčních chovech. V roce 2017 se objevil virus na Orlickoústecku a Chrudimsku, usmrceno bylo několik desítek kusů drůbeže.

Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8 potvrzený v komerčním chovu je nebezpečný pro ptáky, lidem neublíží.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Pardubického kraje

Štítky Hasiči, ptačí chřipka, Slepotice, Moras Moravany, Pardubický kraj, Josef Boháč, Zdeněk Barták, ptáci, Krajská veterinární správa, Pardubice, okres Ústí nad Orlicí, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidace drůbeže z velkochovu ve Slepoticích na Pardubicku už byla ukončena. Hasiči místo opustí po téměř 3 dnech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.