Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Likvidace chovu drůbeže ve Slepoticích u Pardubic by mohla skončit dříve

Likvidace komerčního velkochovu drůbeže ve Slepoticích na Pardubicku, kde byla zjištěna ptačí chřipka, by mohla skončit dřív než v pátek, jak se odhadovalo. Hasiči v úterý ve 23:00 vyklidili usmrcená zvířata z druhé z pěti hal, třetí začali plnit oxidem uhličitým dnes v 5:00. Po uhynutí drůbeže ji začnou nakládat a odvážet do asanačního podniku.

"Ještě nás čekají celkem tři haly, z toho je jedna dvoupatrová. První a druhá jsou již prázdné, v jedné byly krůty, v druhé brojleři. Brojleři jsou i ve třetí hale," uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Chov patří společnosti Moras Moravany. Celkem bude nutné usmrtit asi 140.000 kusů drůbeže. Ve druhém středisku firmy v nedalekých Moravanech se nákaza u 120.000 brojlerů nepotvrdila, utratit se nemusí. Předseda představenstva firmy Zdeněk Barták odhadl škodu přímo na drůbeži, která by měla jít na porážku, do deseti milionů korun. Další škoda vznikne odstavením provozu zhruba na měsíc, řekl Barták. Část škody společnosti by mělo uhradit pojištění, další část kompenzace od státu.

Podle veterinářů likvidace přes 400 tun drůbeže v tak krátkém čase nemá v České republice obdobu. Zaplynování hal se hasičům osvědčilo již v roce 2007, kdy ptačí chřipka postihla několik velkochovů drůbeže na Orlickoústecku. "Práce je pro hasiče velni náročná po fyzické i psychické stránce. Každé zvíře musí vzít do ruky, uvnitř je navíc neskutečný zápach," popsala Horáková.

Pro urychlení likvidace posílilo jednotky dalších 30 mužů, počet tak dosahuje asi 80. Na místě jsou kromě hasičů z Pardubického kraje také členové sboru z Jihlavy, Hlučína a Zbirohu. Limitující pro vyklizení velkochovu je kapacita kafilerie, mrtvá zvířata se vozí do asanačního podniku u Věže na Havlíčkobrodsku. Jednatel kafilerie nechtěl o likvidaci poskytovat informace.

Ptačí chřipka už se letos objevila v lednu ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v domácím chovu s 15 kusy drůbeže. Velká nákaza ptačí chřipkou postihla Pardubický kraj v roce 2007, kdy na Orlickoústecku veterináři rozhodli o usmrcení zhruba 173.000 kusů drůbeže, většinou v komerčních chovech. V roce 2017 se objevil virus na Orlickoústecku a Chrudimsku, usmrceno bylo několik desítek kusů drůbeže.

Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8 potvrzený v komerčním chovu je nebezpečný pro ptáky, lidem neublíží.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Pardubického kraje

Štítky ptačí chřipka, Pardubice, spepotice, drůběž, likvidace, chov, Slepotice, Pardubický kraj, Zdeněk Barták, ptáci, okres Ústí nad Orlicí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidace chovu drůbeže ve Slepoticích u Pardubic by mohla skončit dříve  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.