Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

U Zdechovic na Pardubicku hořela skládka pneumatik. Lidem se nedoporučuje větrat

, aktualizováno 17. února 2020, 8:16

18 jednotek hasičů likvidovalo požár skládky u Zdechovic od včerejší páté hodiny odpolední. V tuto chvíli hasiči hromadu dohašují. Lidem v okolí se nedoporučuje větrat a zbytečně vcházet ven. Například v obci Trnávka je ve vzduchu oxid siřičitý.

Vyhlášen byl třetí stupeň poplachu a na místo dorazil i chemický vůz z Lázní Bohdaneč k monitorování ovzduší. „Měření bylo prováděno v sedmi sedmi okolních obcích po směru větru. Mírně zvýšené naměřené hodnoty oxidu siřičitého a oxidu dusíku byly v obci Trnávka,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Skládka začala hořet v neděli krátce po páté hodině odpoledne. Prakticky ihned hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu a na pomoc si zavolali kolegy ze Středočeského kraje. Těm se společně podařilo dost požár pod kontrolu. „Na místě tak zůstala pouze jednotka ze Zdechovic. Ovšem zhruba ve čtvrt na dvě ráno se ohniska požáru opět rozhořela a musely být povolány jednotky z Přelouče, Kladrub a Řečan nad Labem,“ doplňuje k požáru Horáková.

Dnes kolem osmé hodiny ráno na skládku dorazil i speciální bagr, který bude hromadu pneumatik postupně rozebírat a dohašovat. 

Za vše může horký popel

Podle všeho za vše může horký popel z kamen, který někdo hodil do popelnice a svozový vůz vyklopil na skládce, řekl v neděli Jiří Pražák, ředitel společnosti Bohemian Waste Management, která skládku provozuje. Zda je to skutečně tak nyní hasiči teprve zjišťují. 

Skládku firma založila spolu s Hradcem Králové a Pardubicemi, které vlastní po 20 procentech. Jde o místo, kam se sváží odpady z obou krajských měst a dalších obcí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SDH Choltice

Štítky požár, Zdechovice, hasiči, pneumatiky, Pardubický kraj, Trnávka, Lázně Bohdaneč, Jiří Pražák, Bohemian Waste Management a.s., Středočeský kraj, Přelouč, Kladruby nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Zdechovic na Pardubicku hořela skládka pneumatik. Lidem se nedoporučuje větrat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.